SORMIEN OJENTAJAJÄNTEIDEN KORJAUSLEIKKAUKSEN

JÄLKEINEN KUNTOUTUS

 

Harjoitusten tavoitteena on

 • Mahdollistaa jänteen/jänteiden sujuva liukuminen ja estää kiinnikkeiden kehittyminen jänteisiin
 • Estää sormien nivelten liikevajauksien kehittyminen
 • Taata nopea toipuminen ja hyvä toiminnallinen lopputulos

Kättä tulee suojata, kädellä ei saa tarttua ja harjoituksia tulee tehdä vain annettujen ohjeiden mukaisesti. Suojalasta tehdään ja harjoitteet aloitetaan viikon sisällä leikkauksen jälkeen.

LASTAN (kuva 1) tarkoitus on estää kädellä tarttumista ja ohjata sormien liikettä oikeisiin niveliin, jotta jänteet liukuisivat eikä kiinnikkeitä pääsisi muodostumaan. Vamman sijainnista riippuen lasta immobilisoi tarvittaessa myös ranteen alueen (kuva 2). Lastaa käytetään ensimmäisten 4 viikon ajan leikkauksesta ympärivuorokautisesti harjoitteiden tekoa lukuun ottamatta. Lastan käytön lopettamisesta päättää käsikirurgi 4 viikon kontrollissa.

KOHOASENTOA suositellaan ensimmäisen viikon aikana leikkauksen jälkeen. Harjoitukset ja kohoasento vähentävät käden turvotusta, tehostavat leikkausalueen aineenvaihduntaa ja vähentävät kipuja. Kohoasennossa kättä pidetään sydämen tason yläpuolella. Yläraajan ja sormien terveitä niveliä harjoitetaan normaalin liikkuvuuden säilyttämiseksi. 

Leikatun sormen venytys passiivisesti koukistussuuntaan on ehdottomasti kielletty, vaarana on korjatun jänteen katkeaminen. 

Lastojen huolto:

 • puhdista lastat päivittäin esim. kostealla desinfioivalla liinalla. Voit myös pestä lastat vedellä, mutta vesipesun jälkeen anna lastojen kuivua kunnolla käden hautumisen välttämiseksi.
 • lastat eivät kestä yli 50 °C lämpötilaa
 • pese omat kätesi huolellisesti ennen lastan pukemista
 • jos lastan kanssa on ongelmia (esim. lasta hankaa), ota yhteyttä lastan valmistaneeseen toimintaterapeuttiin

LIIKEHARJOITUKSET

Seuraavat harjoitukset tehdään 5 kertaa päivässä ilman lastaa 6 viikon ajan leikkauksesta. Tee harjoituksia 10 minuutin ajan. Harjoitukset tehdään rauhallisesti ja tehokkaasti ajatuksen kanssa liikeradan loppuun asti.

1. Tue käsi esimerkiksi pöydän pintaa vasten ranne hieman ojennettuna. Ojenna sormet aivan suoriksi (kuva 3), pidä ja päästä rennoksi (kuva 4).

2. Tue rystyset terveellä kädellä koukkuun ja ojenna sormet suoriksi (kuva 5), pidä ja päästä rennoksi (KUVA 6).

3. Tue sormi rystynivelestä suoraksi, koukista sormea keskinivelestä (kuva 7) ja ojenna suoraksi (kuva 8), pidä ja päästä rennoksi. Tue sitten sormi keskinivelestä suoraksi ja koukista kärkiniveltä (kuva 9). Ojenna kärkinivel suoraksi (kuva 10), pidä ja päästä rennoksi.

 

JATKOHOIDOSTA

 • Lastoista luovutaan yleensä, kun leikkauksesta on kulunut 4 viikkoa. Kontrolloiva kirurgi arvioi lastahoidon jatkumisen tarpeellisuuden.
 • Aktiiviset liikeharjoitukset jatkuvat ainakin 6 viikkoon asti tai kunnes sormen liikeala on normaali.
 • 4 viikon jälkeen käden käyttö on sallittu täydessä liikealassa, raskaita toimintoja (> 5 kg nostoa vaativia) on syytä välttää 6 viikkoon asti.
 • Kontaktia sisältävät urheilulajit ovat kiellettyjä 8 viikkoon asti.

JOS LEIKATUN SORMEN OJENNUS TAI KOUKISTUS EI HARJOITUSTEN AIKANA JOSTAIN SYYSTÄ ONNISTU, OLE YHTEYDESSÄ KESKI-SUOMEN KESKUSSAIRAALAAN 

Toimintaterapeutti: _____________________________________ Puh. _____________________________