Spongostan ihobiopsiahaavan hoidossa

 

Iholtasi on otettu  pieni koepala. Koepalan ottokohdan haavan päälle on laitettu 1x1 cm kokoinen Spongostan gelatiinityyny tyrehdyttämään ja imemään verenvuotoa. Tyyny on kiinnitetty yleensä ihon värisellä ihoteipillä. Usein tämän päälle laitetaan vielä painesidos, joka painaa ja pitää Spongostania paikoillaan.

 

Spongostan on steriili, imevä gelatiinisieni. Se on liivatepohjainen hemostaatti, joka koostuu kuivatusta liivatevaahdosta. Spongostan liukenee vuotavalla iholla tai limakolvolla n. 3-5 päivässä. PH on neutraali. Se ei ärsytä kudoksia eikä aiheuta allergisia reaktioita. Spongostan imee nestettä 45 kertaa painonsa verran.

 

Anna sidosten olla paikoillaan vähintään kaksi vuorokautta. Älä kastele sitä, äläkä käy saunassa. Sidosten poiston jälkeen saa käydä suihkussa ja saunassa. Päälle ei tarvitse laittaa enää mitään suojaa, jollei haava eritä. Jos sidokset irtoavat aikaisemmin, pitää haava suojata steriilillä tuotteella vähintään vuorokaudeksi toimenpiteestä, sillä haava täytyy pitää steriilinä 24 tuntia tulehduksen välttämiseksi. Spongostan gelatiinityyny saattaa takertua iholle. Irrota sieni vedellä suihkuttamalla tai liottamalla. Sitä ei saa repiä väkisin irti, jotta haava ei aukea.

 

Jos haavalla ilmenee sidosten poiston jälkeen tulehduksen merkkejä, kuten voimakasta punoitusta, kuumotusta, kipua, turvotusta tai märkäistä eritettä, ota yhteyttä terveyskeskukseen tai ihotautipoliklinikalle puh. 014 269 2342.