Leikkauksen jälkeen

Leikkauksen jälkeen siirryt heräämöön, jossa seurataan vointiasi ja hoidetaan kipuasi. Kun vointisi sallii, sinut siirretään osastolle. Vatsakirurgian osasto (operatiivinen osasto 22) sijaitsee M-siivessä -1-kerroksessa ja vierailuaika on klo 12–20. Läheiset voivat olla yhteydessä puhelimitse soittamalla numeroon 014 269 1037.

1. Kipu leikkauksen jälkeen
2. Ruokailu
3. Kuntoutuminen
4. Laskimotukosten ehkäisy
5. Kotiutuminen

1. Kipu leikkauksen jälkeen

Leikkauksen jälkeinen kipu on yleensä lyhytkestoista ja voimakkuudeltaan vaihtelevaa. Saat suun kautta otettavaa kipulääkettä säännöllisesti. Hyvä kivunhoito nopeuttaa leikkauksesta toipumista. Kipu ei saa olla este hengittämiselle, liikkumiselle eikä nukkumiselle. Kerro voinnistasi ja kivustasi henkilökunnalle. Ota sinulle määrätyt kipulääkkeet ohjeen mukaan. Täydellinen kivuttomuus ei ole tässä vaiheessa mahdollista.

Tietoa kivunhoidosta

Leikkauksen jälkeen levossa ja liikkeessä tuntuvaa kipua seurataan ja arvioidaan useita kertoja päivässä kipumittarin avulla. Kipumittari on paperinen apuväline, jonka avulla kokemaasi kipua arvioidaan. Kipumittareita on erilaisia ja niistä valitaan yhdessä sinulle sopivin. Sama kipumittari on käytössä koko sairaalassaoloajan. Kivun voimakkuuden mittaamisessa käytetään sanallisesti kuvailevaa tai numeroasteikollista 0–10 arviota: 0 = ei ollenkaan kipua 10 = pahin mahdollinen kuviteltavissa oleva kipu.

2. Ruokailu

Saat syödä lääkärin ohjeen ja vointisi mukaan. Kerro, jos tunnet pahoinvointia. Saat siihen pahoinvointia ehkäisevää lääkettä, mikä helpottaa ruokailun aloittamista.

Ummetusta ehkäisevää lääkitystä saat tarvittaessa.

3. Kuntoutuminen

Leikkauspäivän iltana sinut avustetaan istumaan ja jaloittelemaan. Tavoitteena on olla poissa vuoteesta vähintään kaksi tuntia illan aikana. Luontevasti tämä sujuu päivittäisten toimintojen, esimerkiksi pesujen, ruokailujen ja WC-käyntien yhteydessä. Leikkauksen jälkeen on tavallista tuntea olonsa väsyneeksi. Lepää jalkeilla olon jälkeen.

Erityisen tärkeää on osata oikea tapa nousta ylös vuoteesta ja sopivat asennot. Silloin leikkausalue ei tarpeettomasti rasitu. Leikkauksen jälkeen liikkeelle lähtiessä on helpointa ja kivuttominta nousta vuoteesta kyljen kautta ylös. Samalla tavalla kyljen kautta vuoteeseen meno sujuu parhaiten.

 • Vedä selinmakuulla jalat koukkuun alustaa pitkin ja käänny rauhallisesti kyljelle
 • Siirrä jalat vuoteen reunan ulkopuolelle
 • Työnnä itsesi käsillä istuma-asentoon
 • Siirtymisen aikana muista hengittää rauhallisesti ulos

Ensimmäisestä leikkauksen jälkeisestä päivästä alkaen on tärkeää olla useasti jalkeilla, istua sängyn reunalla tai tuolissa. Sinua avustetaan aluksi ylösnousussa ja liikkeelle lähdössä, ja kun ne sujuvat, jatkat niitä itsenäisesti. Tavoitteena on olla poissa vuoteesta vähintään kahdeksan tuntia.

Edistä toipumistasi tekemällä päivän toimia omatoimisesti. Tee vuoteessa ollessa laskimotukosten ehkäisemiseksi tehokkaita nilkkojen ojennus- ja koukistusliikettä (pumppausliike) vähintään 20 kertaa peräkkäin kerran tunnissa.

Hengityksen tehostamiseksi sinulle ohjataan puhallusharjoitukset puhalluspulloon (PEP).

 • PEP-pullossa on noin kahdeksan senttiä vettä ja letku, joka laitetaan pullon pohjalle asti
 • Tee harjoitukset istuen
 • Hengitä nenän kautta sisään ja puhalla ulos letkun kautta pulloon niin, että vesi poreilee pullossa
 • Toista puhallus 10–15 kertaa ja tee 2–3 puhallussarjaa peräkkäin

Toista harjoitus 3–4 kertaa päivässä

 • Yskiminen saattaa aiheuttaa kipua haavan seudussa. Pystyt yskimään tehokkaammin ja kivuttomammin, kun yskiessäsi tuet leikkaushaavan tyynyllä

Jalkeilla olo, istuminen ja liikkuminen edistävät toipumista, tehostavat hengitystä, verenkiertoa sekä suolen ja rakon toimintaa. Tavoitteena on, että nämä toiminnot palautuvat normaaleiksi mahdollisimman pian.

4. Laskimotukosten ehkäisy

Laskimotukosten ennaltaehkäisyn kannalta on tärkeää, että liikut päivittäin mahdollisimman paljon. Leikkauksen jälkeen saat laskimotukosta ehkäisevän pistoslääkityksen, jonka pistäminen opetetaan sinulle. Lääkitys jatkuu kotona yleensä 4 viikkoa.

5. Kotiutuminen

Hoitohenkilöstö arvioi toimintakykyäsi kanssasi. Leikkaukseen ja hoitoon liittyviä kysymyksiä voit esittää lääkärinkierrolla. Pääset kotiin ennalta sovittujen kotiutumisedellytysten täyttyessä. Läheisen mukanaolo kotiutumistilanteessa lisää kotiutumisen turvallisuutta.

Kotiutuessasi saat mukaasi tarvittavat reseptit, sairauslomatodistuksen, infektioiden seurantalomakkeen sekä kontrolliajan tai se lähetetään sinulle postitse.

Huomioi, että kotiutuminen voi tapahtua myös illalla. Et välttämättä tapaa leikannutta lääkäriä ennen kotiutumista. Erillistä kotiutumiskeskustelua hoitavan lääkärin kanssa ei kotiutuspäivänä ole.

Turvallisen kotiutumisen kannalta on välttämätöntä, että kotonasi on toinen aikuinen, omainen tai läheinen, johon voit turvautua ensimmäisinä kotonaolopäivinä.

Kotiutumisen edellytykset

Pääset kotiutumaan kun olet:

 • kuumeeton
 • pystyt liikkumaan
 • suolentoiminnasta on merkkejä
 • syöminen onnistuu
 • kotiutumisen jälkeen tukihenkilö on saatavilla