Sairaalasta kotiin

Tässä osiossa perehdytään sairaalasta kotiutumiseen ja erilaisiin kotona suoritettaviin toimenpiteisiin, jotka vauhdittavat parantumista.

1. Seuraa haavan paranemista kotona
2. Hakasten/ompeleiden poisto
3. Kivunhoito
4. Liikkuminen kotona
5. Ruokailu

Seuraa haavan paranemista kotona

Haava on suljettu metallihakasilla, ompeleilla tai sulavilla ompeleilla ja niiden päälle on asetettu sidos tai huokoinen teippi.

Mustelmia ja turvotusta voi olla haavan seudulla ja ne paranevat vähitellen itsestään.

 • Saat käydä kotona normaalisti suihkussa
 • Kuivaa haava painelemalla, mutta älä hankaa
 • Haavateippiä ei tarvitse suihkun vuoksi vaihtaa
 • Vaihda sidos, jos se on likainen tai eritteessä
 • Erityksen loputtua voit käyttää suojana haavateippiä
 • Pidä haava suojattuna ompeleiden poistoon saakka
 • Saunominen on sallittua, kun hakasten tai ompeleiden poistosta on kulunut vuorokausi eikä haavasta tule enää eritettä
 • Uimaan voit mennä, kun haava on hyvin parantunut

Hakasten/ompeleiden poisto

Saat kotiutuessasi ompeleiden tai hakasten poistopäivän. Varaa aika poistoa varten oman terveysasemasi sairaanhoitajalle. Sulavia ompeleita ei tarvitse poistaa. Pidä haavateippiä sulavien ompeleiden suojana viikon ajan. Kahden viikon kuluttua voit katkaista mahdolliset solmut haavan päältä esimerkiksi puhtailla kynsisaksilla. Saunominen on sallittua kahden viikon kuluttua leikkauksesta. Mikäli leikkaushaava aukeaa tai haavassa on voimakasta kipua, kuumotusta, turvotusta, punoitusta tai siteen läpi tulevaa pahanhajuista vuotoa tai sinulle nousee kuume, ota yhteyttä arkisin haavanhoitajaan p. 014 269 5170 ja muina aikoina oman terveyskeskuksen tai keskussairaalan päivystykseen.

Kivunhoito

Ota sinulle määrätyt kipulääkkeet säännöllisesti ohjeen mukaan. Liikunta voi lievittää kipua ja vähentää lääkityksen tarvetta. Kipu ei saa estää nukkumista, liikkumista ja harjoittelua. Kipulääkkeen tarve on yksilöllistä. Lääkitystä on tarkoitus vähentää vähitellen ja lopettaa, kun kipua ei enää ole. Jos olet ottanut kipulääkkeet ohjeen mukaisesti eikä kipu lievity, ota yhteys oppaan takakannessa olevaan osaston numeroon.

Hoitaja ja/tai lääkäri soittaa sinulle kotiutumisen jälkeen noin 2 vuorokauden kuluttua. Sinulla on mahdollisuus kysyä samalla epäselvistä tai mieltäsi askarruttavista asioista. Mahdollisista leikkauksen yhteydessä otetuista näytteistä saat tiedon kirjeitse kotiin. Tavoitteena on palata vähitellen normaaliin arkeen. Toipuminen on yksilöllistä. Kuntoutumista edistävät:

 • liikkeellä olo
 • päivittäisten asioiden tekeminen
 • harjoittelu saamiesi ohjeiden mukaan

Liikkuminen kotona

Ensimmäisinä viikkoina rasituksen tulee tuntua kevyeltä. Arvioi itse, miltä sinusta tuntuu. Paraneminen ja toipuminen vaativat liikkumista ja lepoa sopivassa suhteessa. Lepää arjen kuormitusten välillä. Kävele aluksi lyhyitä matkoja ulkona useita kertoja päivässä. Tee arkiaskareita vähän kerrallaan, välillä leväten.

Jos sinulle on ohjattu sairaalassa harjoituksia, jatka niiden tekemistä kotona. Lisää kävelymatkaa ja jalkeilla oloaikaa päivittäin. Tarvittaessa käytä apuvälineitä, jotta myös liikkuminen ulkona olisi turvallista. Noin 4–6 viikon kuluttua voit asteittain lisätä raskaampien askareiden tekemistä, kuten nostamista ja kantamista. Kun nostat, muista käyttää jalkoja ja tee nosto mahdollisimman suoraan ylös ja käänny vasta sen jälkeen.

Tee puhallusharjoituksia puhalluspulloon tarvittaessa

 • Limaisuuden jatkuessa pidempään, jatka PEP-pulloharjoituksia, kunnes limaisuus helpottuu
 • Kun pystyt liikkumaan 20–30 minuutin jaksoja pari kertaa päivässä, sinun ei tarvitse enää tehdä PEP-pulloharjoituksia

Reisilihasten vahvistamiseksi nouse rauhallisesti tuolilta ylös seisomaan ja istu rauhalliseen tahtiin alas.

 • Toista liike 5–8 kertaa peräkkäin ja pidä tauko. Tee sarja 2–3 kertaa peräkkäin kaksi kertaa päivän aikana.

Etene kevyestä kävelyrasituksesta viikkojen kuluessa rasittavalta tuntuvaan harjoitteluun. Varaa tarvittaessa aika harjoittelun ohjaukseen terveyskeskuksen fysioterapeutilta.

Autolla ajo on sallittua, kun liikkuminen sujuu ongelmitta ja kun vahvojen kipulääkkeiden (kolmiolääkkeet) käyttö on loppunut. Matkustajana voi autossa istua heti leikkauksen jälkeen. Sukupuolielämään ei yleensä ole rajoituksia, kysy tarvittaessa lisätietoa hoitohenkilöstöltä ja seksuaaliterveyspoliklinikalta.

Ruokailu

Syö monipuolisesti ja riittävästi tavallista ruokaa. Syö päivittäin aamupala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Varaa aikaa ruokailuun ja pureskele ruoka hyvin.

On tärkeää ehkäistä ummetusta leikkauksen jälkeen. Ummetuksen hoitoon voit käyttää ilman reseptiä apteekista saatavia ulostuslääkkeitä. Lisätietoa ja käytännön vinkkejä löydät Vatsatalo.fi-osoitteesta

Ota yhteyttä sairaalaan jos kotiutumisen jälkeen sinulla on:

 • lämpöä yli 37,5 useamman vuorokauden ajan
 • maha on kipeä tai pinkeä
 • alat oksentamaan
 • peräpäästä on verenvuotoa