Valmistaudu suolistoleikkaukseen

Tässä osiossa kerrotaan, miten voit huolehtia itsestäsi mahdollisimman hyvin. Tutustu myös, mitä asioita huomioit jo ennen leikkausta, jotta voit keskittyä leikkauksesta toipumiseen.

1. Ravitsemus
2. Pitkäaikaissairaudet
3. Liiku säännöllisesti
4. Lopeta tupakkatuotteet
5. Lopeta päihteiden käyttö
6. Tiedosta mielen hyvinvointi ja huolehdi riittävästä unesta
7. Keskustele läheistesi kanssa arjen sujumisesta

1. Ravitsemus

Huolehdi itsestäsi ennen suolistoleikkausta syömällä monipuolisesti ja riittävästi, koska hyvä ravitsemustila auttaa toipumisessa. Syö päivittäin aamupala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Varaa aikaa ruokailuun.

Omega-3-rasvahappoa sisältävät valmisteet ja muut luontaistuotteet tulee lopettaa kaksi viikkoa ennen leikkausta vuotoriskin vuoksi.

2. Pitkäaikaissairaudet

Pitkäaikaissairauksien hyvä hoitotasapaino auttaa leikkauksen sujumista ja siitä toipumista. Alla esimerkkejä pitkäaikaissairauksien hoidon tärkeydestä:

Astma/Keuhkoahtaumatauti

Hyvä hoitotasapaino varmistaa leikkauksen sujumisen turvallisesti, vähentää leikkausriskejä ja edistää toipumista leikkauksen jälkeen.

 • Lisätutkimukset esim. keuhkojen toimintamittaukset sovitaan sairaanhoitajan kanssa.

Diabetes

Hyvä hoitotasapaino edistää haavan paranemista ja vähentää tulehdusriskiä.

 • Tee säännöllistä verensokeriseurantaa. Jos tulokset poikkeavat sinulle sovituista tavoitearvoista, ota yhteyttä terveysasemallesi, jossa diabetestasi hoidetaan.

Iho, suu ja hampaat

 • Huolehdi, että ihosi on mahdollisimman hyvässä kunnossa ennen leikkausta.
 • Myös suun ja hampaiden hyvä kunto on tärkeää.

Reuma

 • Reumapotilaiden biologisten lääkkeiden käyttö tauotetaan suunnitellusti ennen leikkausta. Tauotuksella pyritään pienentämään tulehdusriskiä.
 • Huolehdi, että reuman hoitotasapaino on hyvä. Jos sinulla on asiaan liittyviä ongelmia, ota yhteyttä reumaasi hoitavaan yksikköön.

Verenpainetauti/sepelvaltimotauti

 • Hyvä hoitotasapaino varmistaa leikkauksen sujumisen turvallisesti sekä edistää toipumista leikkauksen jälkeen.

3. Liiku säännöllisesti

Hyvä yleis- ja lihaskunto edistävät toipumista ja siksi monipuolinen ja säännöllinen liikunta on suositeltavaa. Jatka kotona tavallista arkielämää ja liikuntaharrastuksiasi. Ulkoile kävellen omaan tahtiisi vähintään puolen tunnin ajan päivittäin.

Leikkauksen jälkeen ylösnousu vuoteesta istumaan tai seisomaan helpottuu, jos reisilihakset ovat kunnossa. Tee vahvistavia reisilihasharjoituksia siten, että nouset tuolista istumasta seisomaan ja takaisin istumaan 5–8 kertaa peräkkäin ja toista 2–4 kertaa päivässä.

4. Lopeta tupakkatuotteet

Lopeta kaikkien tupakkatuotteiden (myös nuuska, nikotiinipurukumit ja -laastarit, sähkötupakka) käyttö 4–8 viikkoa ennen leikkausta.

Tupakoinnin lopettaminen:

 • päätä lopettamispäivä
 • hanki tarvittaessa terveyskeskuslääkäriltä sopiva korvaushoito tai lääkitys ja käytä ohjeen mukaan
 • tiedosta ja tunnista vieroitusoireet, jotka alkavat 2–12 tunnin kuluttua tupakoinnin lopettamisesta. Oireet ovat vaikeimmillaan ensimmäisten viikkojen aikana ja voivat kestää 3–4 viikosta kuukausiin

Pyydä apua ja tukea terveydenhuollosta, perheenjäseniltä, ystäviltä, työkavereilta, vieroitusryhmistä, psykologilta, apteekista tai palvelupuhelimista, esim. maksuton Stumppi-palvelupuhelin 0800 148 484 ma–ti klo 10–18 ja to 13–16 (www.stumppi.fi).

Tupakointi lisää nukutus- ja leikkausongelmia sekä hidastaa paranemista:

 • suolistoleikkauksissa kolminkertaistaa riskin suolisauman pettämiselle
 • lisää riskiä saada verisuonitukoksia, hengitysongelmia ja tulehduksia
 • hidastaa haavan paranemista
 • heikentää elimistön puolustuskykyä kaikkia tulehduksia vastaan

5. Lopeta päihteiden käyttö

Leikkaukseen ei voi tulla alkoholin tai huumeiden vaikutuksen alaisena. Runsas ja säännöllinen alkoholin tai muiden päihteiden käyttö täytyy lopettaa. Päihteidenkäyttö on kokonaan kielletty 24 tuntia ennen sairaalaan tuloa. Jos lopettaminen on vaikeaa tai tarvitset siihen tukea, pyydä apua oman terveysasemasi päihdehoitajalta. Päihteiden käytön lopettaminen on tärkeää, sillä

 • alkoholin ja huumeiden yhteisvaikutus käytettyjen lääkkeiden kanssa voi olla vaarallinen
 • vieroitusoireet vaikeuttavat leikkauksesta toipumista ja kuntoutumista
 • päihteiden käyttö altistaa tapaturmille myös toipumisaikana

6. Tiedosta mielen hyvinvointi ja huolehdi riittävästä unesta

Kivut, muutokset arjessa ja toimintakyvyssä sekä leikkaus saattavat jännittää, pelottaa ja ahdistaa. Keskustele mieltä askarruttavista asioista läheistesi kanssa. Apua saat myös omalta terveysasemaltasi.

Varaa riittävästi aikaa levolle ja unelle. Hyvä ja riittävä yöuni auttaa sinua pysymään vireänä ja toimintakykyisenä sekä edistää toipumistasi suolistoleikkauksen jälkeen.

 

7. Keskustele läheistesi kanssa arjen sujumisesta

Kerro läheisillesi sinulle suunnitellusta leikkauksesta, sillä heidän tukensa on ensiarvoisen tärkeää hoidon kaikissa vaiheissa. Suunnitelkaa ja sopikaa yhdessä hyvissä ajoin, miten tulet selviytymään kotona leikkauksesta toipumisen aikana. Mieti, millaista apua mahdollisesti tarvitset arkiaskareiden sujumiseksi. Ennakkoon on hyvä miettiä ja sopia, kuka esim. käy kaupassa, laittaa ruokaa ja siivoaa.

Joskus läheisten tukea ei ole mahdollista saada tai tuki ei riitä. Ota selvää kotikuntasi tarjoamista tukipalveluista. Kysy rohkeasti terveysasemasi sairaanhoitajalta lisätietoa oman asuinalueesi palveluista.