Sydänamyloidoosin gammakuvaus

 

Tutkimuksen tarkoitus

Tutkimuksen avulla selvitetään mahdollista sydänamyloidoosia.

Tutkimukseen valmistautuminen

Tutkimuspäivänä saat syödä ja juoda normaalisti sekä ottaa sinulla käytössä olevat lääkkeet. Kuvauksen ajaksi sinun tulee poistaa vartalolta ja vaatteista metalliset esineet, kuten korut, kello, lompakko ja avaimet.

Tutkimusta ei tehdä raskaana olevalle.

Tutkimuksen kulku

Kuvausta varten kyynärtaipeen laskimoon pistetään radioaktiivinen tutkimusaine, joka imeytyy hitaasti luustoon ja sydämen alueelle. Tutkimus on kaksiosainen, jossa ensimmäinen kuvaus tehdään 1 tunnin kuluttua tutkimusaineinjektiosta ja toinen kuvaus 3 tunnin kuluttua tutkimusaineinjektiosta.

Taukojen aikana saat halutessasi poistua tutkimuspaikalta.

Tutkimusaineen annon ja kuvauksen välisenä aikana tulee juoda tavallista runsaammin nestettä (noin 1 litra) sekä tyhjentää virtsarakkoa tiheästi. Syödä voit vapaasti.

Kuvaus tehdään selinmakuulla ja se kestää noin 45 minuuttia. Saat tarkemmat tiedot aikataulusta tutkimusaineen antamisen yhteydessä.

Tutkimusaineesta ei tule sivuvaikutuksia eikä se vaikuta toimintakykyyn.

Tutkimuksen kesto

Tutkimukseen tulee varata aikaa noin 4 tuntia.

Tutkimuksen jälkeen

Tutkimuksen jälkeen tulee juoda normaalia runsaammin ja tyhjentää rakkoa tiheästi, jotta radioaktiivinen tutkimusaine poistuisi elimistöstä nopeammin.

Pitkäkestoista lähikontaktia pienten lasten ja raskaana olevien naisten kanssa on syytä välttää yhden vuorokauden ajan.

Yleistä

Kliinisen fysiologian ja isotooppitutkimusten yksikössä ei ole potilaita varten järjestettyä ruokailua, joten vuodepotilaille tai huonosti liikkuville henkilöille tulisi varata mukaan välipalaa ja lääkkeet jos potilaan tutkimus on pitkäkestoinen. Potilaalla, joka tarvitsee jatkuvaa valvontaa, tulisi olla saattaja mukana.

Tutkimuspaikka

Kliininen fysiologia ja isotooppitutkimukset, 1.kerros, Keski-Suomen Sairaala Nova. Sisäänkäynti 2.

Ilmoittaudu tutkimukseen viimeistään 15 minuuttia ennen tutkimusaikaa 1.kerroksessa L-lohkon itseilmoittautumisautomaatilla.

Jos on kysyttävää tai tulee äkillinen este, ota yhteyttä ma-to klo 7-15 ja pe 7-13 puh. 014 269 1263