undefined

undefined

 

 

 

 

 

Sydänleikkausta odottavalle

 

Sinulle on tehty sydänsairauteesi liittyviä tutkimuksia ja päädytty siihen, että tarvitset leikkaushoitoa.

 

Leikkausajankohta

Leikkausajankohtaan vaikuttavat leikkauksesi kiireellisyys, jonotilanne ja toiveesi mahdollisen peruutuspaikan vastaanottamisesta. Tavoitteena on leikkauksen toteutuminen 3 kk hoitotakuun sisällä. Saat toimenpiteen tekevästä sairaalasta kutsukirjeen, jossa on myös lisätietoja esim. siitä mitä otat sairaalaan mukaan. Etukäteen leikkausajankohtaa voi kysellä lähetteen saaneesta sairaalasta,kun kaikki ennen leikkausta tehtävät tutkimuksen on suoritettu:

  • Tampereen yliopistosairaalasta sydänleikkauksien jonohoitajalta, puhelin 03- 311 65 188
  • Kuopion yliopistosairaalan Sydän- ja rintaelinkirurgian taseyksiköstä, puhelin 017- 172 276.
  • Oulun yliopistosairaalan Sydän- ja rintaelinkirurgian osastonsihteeriltä, puhelin 08- 315 2226

 

Kotona leikkausta odottaessasi huomioi seuraavat asiat:

 

Lääkitys

Noudata ehdottomasti lääkäriltäsi saamaa lääkitystä. Joidenkin lääkkeiden kuten verenohennuslääkkeiden käyttöön voi tulla muutoksia juuri ennen leikkausta. Nämä ohjeet saat toimenpiteen tekevän sairaalan kutsukirjeessä.

 

Liikunta

Ennen sydänleikkausta liikuntaa voi harrastaa voinnin mukaan. Voit periaatteessa tehdä kaikkea, mikä itsestä tuntuu hyvältä. Kovin voimakasta rasitusta tulee kuitenkin välttää ja kevytkin rasitus tulee lopettaa välittömästi mikäli sinulle tulee oireita, kuten esimerkiksi rintakipua, hengenahdistusta, rytmihäiriötuntemuksia, huimausta tai heikotusta. Mikäli oireet eivät häviä levolla tai nitrolla, soita 112 ja hakeudu hoitoon. Liikunnassa huomioi myös päivittäisen hyötyliikunnan vaikutus: arkiaskareiden tekeminen, kevyt siivoaminen ja kaupassa käyntikin auttavat peruskunnon säilyttämisessä.

 

Ravitsemus

Sydänystävällinen ruokavalio on tärkeä osa sydänpotilaan hoitoa. Ennen leikkaustakin kannattaa suosia monipuolista vähärasvaista, niukkasuolaista ja runsaskuituista ruokavaliota. Mitään tiukkaa painonpudotusruokavaliota ei suositella, koska elimistössä tulisi olla ennen leikkausta mahdollisimman täysipainoiset mm. vitamiini- ja hivenainevarastot. 

 

Lepo

Huolehdi ennen leikkausta siitä, että lepäät ja nukut riittävästi. Mikäli huomaat, aiemmasta poiketen,vaikeuksia unen saannissa, ole yhteydessä oman terveyskeskuksen hoitajaan.

 

Tupakka ja alkoholi

Tupakointi on merkittävä riskitekijä monissa sydänsairauksissa ja tästä syystä tupakoinnin lopettaminen, leikkaus päätöstä tehtäessä, onkin välttämätöntä mm. leikkauskomplikaatioiden välttämiseksi ja toipumisen edistämiseksi. Hoitavalta lääkäriltäsi ja apteekistasi saat tarvittessa apua tupakoinnin lopettamiseen. Kohtuullinen alkoholin käyttö eli 1-2 ravintola-annosta ei ole vaarallista, muttei suositeltavaa. Alkoholia ei pidä nauttia päivittäin. Runsas alkoholin käyttö kuormittaa sydäntä heikentämällä sydämen supistumista ja altistamalla rytmihäiriöille.

 

Hampaiden ja ihon hoito

Hampaat tulee olla tarkistettuna ½ vuotta aikaisemmin ja suunnitellun hoidon olla valmiina ennen sydänleikkausta. Tärkeää on erityisesti hoitaa suussa olevat mahdolliset tulehdukset. Hoitava lääkäri kertoo asiasta tarkemmin. Jos leikkaus suunnitellaan nopealla tahdilla, hoitava lääkäri arvioi hampaiden tilanteen ja tarvittavat toimenpiteet. Rintakehän, nivustaipeiden, käsien ja jalkojen ihon tulee olla kunnossa ja ehyt ennen leikkaukseen lähtöä. Mahdolliset ihottumat ja tulehdukset tulee hoitaa lääkärin ohjeiden mukaan.

  

Henkinen valmistautuminen

Sydänleikkausta odotellessa mielessäsi liikkuu monenlaisia asioita ja tunteet voivat mennä vuoristorataa. Normaalin arjen eläminen, mukavat harrastukset ja läheiset ihmissuhteet auttavat jaksamaan jännittävän ja pelottavankin odotusajan. Tarvittaessa terveysaseman sydäntukihoitajat, sydänosaston sydänhoitajat ja sydänpiirin sydäntukihenkilöt ovat käytettävissäsi. Sinulla on mahdollisuus tutustua sydänsairauksiin, leikkaukseen ja kuntoutumiseen Terveyskylä-fi-sivuston avulla: Sydänsairaudet.fi, Leikkaukseen tulijan talo.fi ja Kuntoutumistalo.fi

 

Toipilasajan suunnittelu

Yliopistollisessa sairaalassa hoitoaika leikkauksen yhteydessä on noin 6 päivää. Yleensä jatkohoito tapahtuu keskussairaalassa, jossa hoitoaika 2-6 vuorokautta riippuen leikkauksen jälkeisestä voinnista. Tarpeen mukaan kuntoutusta jatketaan terveyskeskuksessa erikoissairaanhoidon jälkeenkin. Leikkauksen jälkeen toipuminen vie tavallisesti 2-3 kuukautta. Välittömästi leikkauksen jälkeen sinulle tulee rajoituksia, jotka edistävät rintalastan luutumista ja haavan paranemista. Rajoitettua on mm. raskaiden taakkojen kantaminen (esim. ensimmäisen kuukauden ajan painorajoitus voi olla vain 2 kg) ja raskaat kotityöt. Lisäksi autolla ajaminen on kiellettyä kuukauden ajan. Näistä johtuen on hyvä jo etukäteen suunnitella leikkauksen jälkeistä toipilasaikaa kotona ja miettiä mm. mahdollisia kotiapuja.

 

Kelan matkakorvaus

Sinun on mahdollista matkustaa leikkaavaan sairaalaan taksilla. Tilaa taksimatka Kelan taksikeskuksesta (puhelin 0800 302259). Omavastuuosuus on 25,00 €/suunta. Myös oman auton käytöstä voi saada korvausta ja matkakorvausta haetaan tällöin erillisellä Kelan lomakkeella. Oman auton käytössä on huomioitava, että sinut siirretään leikkauksen jälkeen jatkohoitoon Keski-Suomen keskussairaalaan, etkä voi itse ajaa autoa takaisin kotiin.

 

Omaiset

Omaiset ja läheiset ovat tärkeä osa kuntoutumistasi. Omaisilla on mahdollisuus olla mukanasi sairaalassa. Yöpymismahdollisuuksista voi kysyä sairaalasta, jossa toimenpide tehdään.

 

 

Leikkauksen jälkeen ensitietokurssi

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri järjestää leikkauksesta toipujille ensitietopäivän. Voit tiedustella ensitietokurssin ajankohtaa leikkauksen jälkeen sydänyksiköstä numerosta: 014 269 1010.

 

Yhteystiedot

Mikäli tarvitset vielä lisätietoja sydänleikkaukseesi liittyen, voit kääntyä oman terveyskeskuksesi sydäntukihoitajan puoleen. Lisäksi voit soittaa Sydänsairaala Novan hoitajalle p. 014 269 5425, ma-to 9-13, pe 9-12.

 

Tekijä: sh Merja Kivi. Päivitetty 10/2019 sydänosaston ohjaustiimi, KSSHP, Sydänosasto. 7/21 Sydänsairaala Nova.

Lähteet: Sydänliitto, Kela, Opas sydänleikkaukseen tulevalle (TYKS)