Sydänlihasperfuusion gammakuvaus

  

Tutkimuksen tarkoitus

Tutkimuksessa selvitetään sydämen alueellinen verenkierto sydänlihaksen hapenpuutealueiden ja mahdollisten arpialueiden toteamiseksi.

 

Tutkimukseen valmistautuminen

Onnistunut tutkimus edellyttää hyvää valmistautumista tutkimukseen.

Tutkimusta edeltävän viikon aikana käytettävän lääkityksen päättää tutkimukseen lähettänyt lääkäri. Jos erityisiä ohjeita lääkityksen suhteen ei ole annettu, voitte käyttää normaalia lääkitystänne.

 

Poikkeuksena seuraavat lääkkeet:

Dipyridamoli-lääke (kauppanimet Asasantin, Orisantin, Persantin ja Persantin Depot), jonka käytössä pitää olla 2 vrk tauko ennen tutkimusta.

Teofylliini-lääke (kauppanimet Retafyllin, Nuelin Depot ja Theofol ja Theofol Comp) sekä aminofylliini-lääke (Aminocont), joiden käytössä pitää olla 1 vrk tauko ennen tutkimusta.

Ottakaa mukaan päivän aikana mahdollisesti tarvitsemanne lääkkeet. Ennen tutkimukseen tuloa täyttäkää liitteenä olevaan listaan käytössänne olevat lääkkeet.

 undefined

KAHVIN, TEEN, KAAKAON, KOLAJUOMIEN JA ENERGIAJUOMIEN NAUTTIMINEN ON EHDOTTOMASTI KIELLETTY 24 TUNTIA ENNEN TUTKIMUSTA JA TUTKIMUKSEN AIKANA!!!

 

Lisäksi sama aika on vältettävä suklaata sekä kofeiinipitoisia lääkkeitä (kauppanimet Coffein Etnovia, Panadol comp, Paramax comp, Coldrex, Finrexin, Treo, Malvitona ja Peyona). 

Tutkimuspäivän aamuna voitte syödä normaalin aamupalan (poislukien  em. kofeiinituotteet!). Alkoholia ei saa nauttia vuorokauteen. Tupakointi on kielletty 4 tuntia ennen tutkimusta ja tutkimuksen aikana. Voimakasta fyysistä rasitusta tulee välttää tutkimusta edeltävänä päivänä ja tutkimuspäivänä.

Tutkimusta ei tehdä raskaana olevalle.

 

Tutkimuksen kulku

Tutkimus koostuu lääkärin ja hoitajan valvomasta rasituskokeesta ja kahdesta eri kuvauksesta.

Rasitus tapahtuu lääkeaineen avulla. Kuvauksia varten tarvittava radiolääke injisoidaan kyynärvarren laskimoon rasituskokeen yhteydessä.

Ensimmäinen kuvaus tehdään gammakameralla heti rasituskokeen jälkeen.

Toista kuvausta varten tarvittava radiolääkeaine injisoidaan levossa noin 3 tunnin kuluttua ensimmäisestä injektiosta. Injektioiden välisenä aikana voi ruokailla kevyesti.

  

Tutkimuksen kesto

Tutkimukseen tulee varata aikaa 5-6 tuntia. Tarkemmat tiedot päivän aikataulusta saatte tutkimusta suorittavilta hoitajilta.

 

Tutkimuksen jälkeen

Tutkimuksen jälkeen tulee juoda normaalia runsaammin ja tyhjentää rakkoa tiheästi, jotta radioaktiivinen tutkimusaine poistuisi elimistöstä nopeammin.

Pitkäkestoista lähikontaktia pienten lasten ja raskaana olevien naisten kanssa on syytä välttää yhden vuorokauden ajan.

                

Yleistä

Kliinisen fysiologian ja isotooppitutkimusten yksikössä ei ole potilaita varten järjestettyä ruokailua, joten vuodepotilaille tai huonosti liikkuville henkilöille tulisi varata mukaan välipalaa ja lääkkeet, koska potilaan tutkimus on pitkäkestoinen.

Potilaalla, joka tarvitsee jatkuvaa valvontaa, tulisi olla saattaja mukana.

 

Tutkimuspaikka

Kliininen fysiologia ja isotooppitutkimukset, 1.kerros, Keski-Suomen Sairaala Nova. Sisäänkäynti 2.

Ilmoittaudu tutkimukseen viimeistään 15 minuuttia ennen tutkimusaikaa 1.kerroksessa L-lohkon itseilmoittautumisautomaatilla.

Jos on kysyttävää tai tulee äkillinen este, ota yhteyttä ma-to klo 7-15 ja pe 7-13 puh. 014 269 1263

Käyttämättä ja perumatta jääneestä ajasta peritään lakisääteinen maksu.

 

KOTILÄÄKITYKSENI

Nimi:_____________________________________________                                           Sotu:___________________

Kirjatkaa lomakkeeseen tällä hetkellä käytössä olevat lääkkeet ja ottakaa lomake mukaan tullessanne tutkimukseen.

 LÄÄKE:

(esim, esim. Emconcor 5 mg) 

ANNOSTUS:

esim, 1 tbl 2 kertaa päivässä (1 x 2)