Syöpäpotilaan suun hoito

 

Suun kuivuminen on hoidon kiusallinen sivuvaikutus, joka saa aikaan suun limakalvojen aristusta,
punoitusta, suupielien haavaumia sekä altistaa sieni-infektioille. Mahdollisten proteesien pito voi vaikeutua. Tarvittaessa näitä voidaan hoitaa lääkkeillä, mutta tärkeintä on ennalta ehkäisy pitämällä suu ja mahdolliset proteesit
puhtaana.

 

Käytä pehmeää harjaa ja vältä hammastahnoja, jotka sisältävät vaahtoainetta (natriumlaurysulfaattia) ja alkoholipitoisia suuvesiä. Apteekissa on useita vaahtoamattomia ja mietoja tahnoja (esim. Aloe vera, Salutem, Yotuel, BioXtra, Oral Seven, Biotene, Xerostom).

 

Jos syljeneritys on alentunut ja hampaat reikiintyvät herkästi, oma hammaslääkäri voi määrätä reseptillä olevaa
hammastahnaa (Duraphat), joka sisältää enemmän fluoria kuin tavalliset hammastahnat.

 


Pureskelu- ja imeskelytableteilla voidaan lisätä syljeneritystä. Xerodent: sisältää puskuroitua omenahappoa, fluoria ja ksylitolia. Dentiplus: sisältää fosfaatteja, fluoria ja ksylitolia.

 

Suun limakalvojen kostutukseen voidaan käyttää kostutusgeeliä tai -öljyä: ruokaöljyä, Xerostom, BioXtra, Episil, Oral Seven tai Oralbalance-geeliä. Käytä tarvittaessa proteesin alle ja suun limakalvoille yöksi.

 


Päivällä on tärkeää juoda paljon vettä, jotta sylkirauhaset pystyisivät muodostamaan sylkeä!

 

Kotikonstina suola-sooda-vesi – purskuttelu, joka desinfioi ja rauhoittaa punoittavia limakalvoja:

 1 litra vettä

1 teelusikallinen suolaa

1 teelusikallinen soodaa

Valmista esim. kannuun litra valmista liuosta ja purskuttele ja kurlaa useita kertoja päivässä. Liuos säilyy vuorokauden huoneenlämmössä.

 

Haalea kamomillatee sopii myös suuvedeksi.