Syylän hoito

 

Syylät ovat papilloomaviruksen aiheuttamia hyvänlaatuisia ihokasvaimia. Tavallisimmin syylät sijaitsevat kämmenissä, jalkaterissä tai kasvoissa. Yleensä syylät paranevat vuosien varrella itsestään. Syylää hoidetaan silloin, kun se kipeytyy tai häiritsee kosmeettisesti.

 Syylien muodostumista vastaan ei ole olemassa hoitokeinoa, vaan syylän hävitessä elimistö on itse tehnyt vasta-aineita syyläviruksia vastaan. Paikallishoidoilla pyritään voimistamaan tätä omaa puolustusjärjestelmää.

 

Hoitomuotoja

 Mikäli syylistä on huomattavaa haittaa, voi niitä itse hoitaa aktiivisesti. Syylänhoitovalmisteet sisältävät yleensä salisyylihappoa, usein myös maitohappoa. Niitä saa apteekista ilman reseptiä laastarina (salisyyli- tai känsälaastari), tippoina, geelinä tai voiteena.

Syylää liotetaan lämpimässä vedessä noin 15 min. Liotuksen jälkeen iholta hiotaan kaikki irtautuva syyläkudos hiekkapaperiviilalla tai hiomakivellä.

 

Apteekissa on myytävänä salisyylihappoa sisältäviä hoitoaineita, jotka pehmentävät syyläkudosta. Liotuksen ja hionnan jälkeen hoitoaine levitetään tarkoin syylän päälle, koska hoitoaineet ärsyttävät tervettä ihoa. Aineen annetaan kuivahtaa.

 

Pehmennyshoitoa voidaan tehostaa peittämällä hoidettu alue apteekista saatavalla hydrokolloidilevyllä. Diabeetikoille ei suositella peittohoitoa infektioriskin vuoksi.

 

Syylän hoitoon voi kokeilla myös ilmastointiteippiä. Leikkaa syylää suurempi pala teipistä ja laita se syylän päälle. Pidä teippiä 5 vuorokautta, jonka jälkeen teippi poistetaan. Liota ja hio syylää edellä mainitun ohjeen mukaan. Laita uusi teippi syylän päälle 12 tunnin kuluessa.

 

Syylää hoidetaan 1-2 kertaa viikossa, kunnes syylät häviävät. Hoito voi kestää useita viikkoja.

 

Jalkapohjien syylien ympärille voidaan laittaa pehmeä huoparengas vähentämään kävelykipua.

 

Usein etenkin jalkapohjan syylän ympärille saattaa kehittyä kovettuma eli kallus, joka aiheuttaa kivun. Silloin  on tärkeää ohjata paine pois kyseiseltä alueelta rakkolaastarin tai  erikoispohjallisen avulla. Syylänhoidot  eivät  tepsi känsiiin, vaan edelllä mainittu paineen poisto kyseiseltä alueelta on silloin ainoa hoitovaihtoehto.

 Mikäli hoito ei huolella ja riittävän pitkään toteutettuna tuota tulosta ja jalkapohjien syylät haittaavat liikkumista tai käsien syylät ovat kivuliaita, voi lääkäri koettaa nopeuttaa syylien häviämistä. Hoitona käytetään nestetyppijäädytystä. Tämä on kivulias toimenpide ja vaatii usein useamman käsittelyn. Käsien syylät parantuvat keskimäärin neljällä, jalkapohjien syylät kuudella jäädytyskerralla. aina syyliä ei pystytä näinkään hävittämään. Syyliä ei pidä leikata kirurgisesti.