Leikkauspäivänä

1. Leikkauspäivän aamu kotona

Ota sovitut omat aamulääkkeet (katso oppaan lopusta) pienen (1dl) vesimäärän kanssa. Ole muuten syömättä ja juomatta. Hampaiden pesu on sallittua.

Leikkauspäivän aamuna älä rasvaa leikkausalueen ihoa. Älä myöskään meikkaa. Tule tuoksuttomana. Pue päällesi puhtaat vaatteet. Huomioi vaatetuksen käytännöllisyys kotiutumista ajatellen.

2. Saapuminen sairaalaan

Ilmoittaudu Kela-kortilla sovittuna aikana keskussairaalan pääaulan infopisteen vieressä olevalla itseilmoittautumisautomaatilla. Siitä siirryt preoperatiiviseen yksikköön pukuhuoneelle. Leikkausvaatteiden vaihdossa saat tarvittaessa apua henkilökunnalta.

Sairaanhoitaja kertoo leikkauspäivän kulusta ja varmistaa, että olet terve, ihosi on ehjä ja olet ollut ravinnotta. Saat esilääkityksen, jonka tarkoituksena on vähentää toimenpiteen jälkeistä kipua, jännitystä ja mahdollista pahoinvointia.

Voit joutua odottamaan leikkaussaliin pääsyä. Aulassa on TV ja lehtiä luettavaksi. Voit myös käyttää omaa matkapuhelintasi. Leikkaussaliin lähtiessä sulje matkapuhelin ja vie se tavaroidesi joukkoon. Käy WC:ssä ennen leikkaussaliin siirtymistä. Huolehdi käsihygieniastasi, käytä käsidesinfektioainetta.

3. Puudutus ja muu lääkitys

Tekonivelleikkaus tehdään yleensä spinaalipuudutuksessa. Jalat puutuvat vyötäröstä alaspäin noin 3–4 tunniksi. Puudutuksen lisäksi voit halutessasi saada unettavaa lääkettä, jolloin toimenpiteestä syntyvät äänet eivät häiritse sinua. Kaikki leikattavat tekonivelpotilaat saavat tulehdusta ehkäisevän antibioottiannoksen ennen leikkausta.

Katso video

Tekonivelleikkauksessa annettava puudutus ja kivunlievitys