Sairaalasta kotiin

1. Seuraa leikkaushaavaa

Haava on suljettu metallihakasilla, ompeleilla tai sulavilla ompeleilla ja niiden päälle on asetettu sidos tai huokoinen teippi.

Mustelmia voi olla laajalla alueella ja turvotusta voi olla haavan ympäristössä ja koko raajan alueella; nämä paranevat vähitellen itsestään. Leikkauksen jälkeinen raajan turvotus voi kestää viikoista muutamaan kuukauteen. Kohoasento ja kylmähoito voivat vähentää turvotusta.

On normaalia, että leikkausalue on normaalia lämpimämpi muutaman kuukauden ajan. Yleinen lämmönnousu liittyy leikkauksesta paranemiseen eikä tästä tarvitse huolestua.

Leikkauksen jälkeen hemoglobiinin lasku on normaalia ja tasoittuu vähitellen.

Kipulääkkeen tarve on yksilöllistä, viikoista kuukausiin.

Seuraa haavan paranemista kotona

 • Pidä haava kuivana vuorokausi leikkauksesta, jonka jälkeen haavan voi suihkuttaa ja kuivata painelemalla.
 • Vaihda sidos, jos se on likainen tai eritteessä.
 • Erityksen loputtua voit käyttää suojana haavateippiä.
 • Saunominen on sallittua, kun hakasten tai ompeleiden poistosta on kulunut vuorokausi eikä haavasta tule enää eritettä.

Ota yhteyttä sairaalaan, jos kotiutumisen jälkeen haavassa on:

 • verenvuotoa, joka ei lakkaa
 • haava aukeaa
 • siteen läpi tulevaa pahan hajuista vuotoa tai sinulla on lämmön nousua yli 38 °C

Ota yhteyttä terveysasemalle, jos kotiutumisen jälkeen haavassa on:

 • kuumotusta, turvotusta tai punoitusta, joka poikkeaa selkeästi leikkauksen jälkeisestä tilanteesta
 • yltyvää tai pitkäaikaista kipua

Hakasten/ompeleiden poisto

Saat kotiutuessasi ompeleiden tai hakasten poistopäivän. Varaa aika poistoa varten oman terveysasemasi sairaanhoitajalle. Sulavia ompeleita ei tarvitse poistaa.

2. Kivunhoito leikkauksen jälkeen

Ota sinulle määrätyt kipulääkkeet säännöllisesti ohjeen mukaan. Liikunta, kylmähoito ja kohoasento voivat lievittää kipua ja vähentää lääkityksen tarvetta. Kipu ei saa estää nukkumista, liikkumista ja harjoittelua. Kipulääkkeen tarve on yksilöllistä. Lääkitystä on tarkoitus vähentää vähitellen ja lopettaa, kun kipua ei enää ole. Jos olet ottanut kipulääkkeet ohjeen mukaisesti eikä kipu lievity, ota yhteys oppaan takakannessa olevaan numeroon.

3. Hoitaja soittaa kotiin

Jos kotiudut leikkauspäivänä, hoitaja soittaa sinulle seuraavana päivänä klo 12–15 välillä. Soitolla varmistetaan toipumisen ja kuntoutumisen alkaminen.

4. Kuntoutuminen jatkuu kotona

Tavoitteena on palata vähitellen normaaliin arkeen. Toipuminen on yksilöllistä. Kuntoutuminen leikkauksesta kestää useista kuukausista vuoteen.

Kuntoutumista edistävät

 • liikkeellä olo
 • päivittäisten askareiden tekeminen ja
 • säännöllinen leikatun nivelen liikeharjoittelu.

Ensimmäisinä viikkoina rasituksen tulee tuntua kevyeltä.Arvioi itse, miltä rasitus sinusta tuntuu. Paraneminen ja toipuminen vaativat liikkumista ja lepoa sopivassa suhteessa. Lepää arjen kuormitusten välillä. Kävele aluksi lyhyitä matkoja useita kertoja päivässä. Tee arkiaskareita vähän kerrallaan, välillä leväten.

Voit aloittaa kevyesti rasittavalta tuntuvan vesiliikunnan ja kuntopyöräilyn haavan parannuttua. Kuuden viikon kuluttua leikkauksesta voit aloittaa voimaharjoittelun. Aloita harjoittelu kevyesti rasittavalta tuntuvalla kuormalla. Etene viikkojen kuluessa rasittavalta tuntuvaan harjoitteluun. Varaa tarvittaessa aika harjoittelun ohjaukseen terveysaseman fysioterapeutilta.

Autolla ajo on sallittua, kun liikkuminen onnistuu ongelmitta ilman apuvälineitä ja kun vahvojen kipulääkkeiden (ns. kolmiolääkkeiden) tarve on loppunut. Matkustajana autossa voi istua heti leikkauksen jälkeen.

Sukupuolielämään ei ole rajoituksia.