N61 Rintarauhsen tulehdussairaus

 

Tiehyttukos

 

 Jos rinta ei pääse tyhjenemään kunnolla, saattaa maitotiehyt tukkeutua aiheuttaen rintaan kipua, kuumotusta ja punoitusta. Äidille saattaa nousta lämpöä. Hoitamaton tiehyttukos voi johtaa rintatulehdukseen.

Jos epäilet tiehyttukosta, huolehdi rinnan tehokkaasta tyhjentämisestä. Imetä vauvaasi mahdollisimman usein, voit lisäksi lypsää rintaa käsin. Rinnan hierominen ja lypsäminen käsin lämpimässä suihkussa on tehokas tapa helpottaa pakkautuneen rinnan aiheuttamaa pingotusta.

 Kipeän kohdan hierominen kohti nänniä imetyksen tai lypsämisen aikana tehostaa tyhjenemistä. Voit myös lämmittää rintoja ennen imetystä tai sen aikana esimerkiksi lämpöpakkauksella. 

  • Tarkista, että vauva imee rintaa oikealla imuotteella!
  •  Huolehdi, että syöt ja juot riittävästi, vältä janon tunnetta.
  •  Viileät kääreet tai kaalinlehdet imetysten väleissä helpottavat kipua ja kuumotusta.
  •  Tulehduskipulääkkeen käyttö on suositeltavaa oireiden helpottamiseksi (kipu, kuumotus, lämpöily).

 

Rintatulehdus

 

Rintatulehduksen voi aiheuttaa tiehyttukos tai bakteeri. Siihen liittyy tiehyttukoksen kaltaisten oireiden lisäksi kuumetta ja flunssaoireiden kaltaisia yleisoireita kuten lihassärkyä ja väsymystä.

 Rintatulehdusta hoidetaan aluksi samoin kuin tiehyttukosta, mutta mikäli oireet jatkuvat yli 12 tuntia, kannattaa olla yhteydessä terveyskeskukseen antibioottihoidon tarpeen arvioimiseksi. Rinnan huolellinen tyhjentäminen tiheästi imettämällä tai lypsämällä on tärkeää!

 

 Rintatulehduksen aikana voit imettää vauvaasi tavalliseen tapaan, myös mahdollisen antibioottihoidon aikana.

 

 

 

 Viitattu:                     

14.6.2018.https://www.terveyskyla.fi/naistalo/raskaus-ja-synnytys/imetys/imetys-ja-kipu