Toimintaohje suusta otetun koepalan (biopsian) jälkeen

  

Koepalan oton jälkeen on suositeltavaa olla syömättä ja juomatta niin kauan kuin puudutus kestää, jotta paraneminen pääsee parhaalla mahdollisella tavalla alkuun ja et ”vahingossa” pure huuleen, poskeen tai kieleen.

- Toimenpidealue on puutuneena 1-4 tuntia

- Älä tutki kielellä tai sormella toimenpidealuetta

- Toimenpidepäivänä suositellaan pehmeää, viileää ravintoa

- Vältä tupakointia, alkoholia, saunomista sekä voimakasta ruumiillista rasitusta parin vuorokauden ajan toimenpiteestä

 

Verenvuoto

Tavallisesti koepalan ottokohta ommellaan itsestään sulavilla ompeleilla, jotka voidaan tarvittaessa poistaa noin viikon kuluttua. Haavasta voi tihkua hieman verta toimenpiteen jälkeen. Älä lääkitse haavaa paikallisesti, koska se voi aiheuttaa jälkitulehduksen.

 

Suuhygienia

Suun bakteerien määrän vähentämiseksi purskutele suusi esim. Corsodyl-, Oral B- , Hextril-tai Listerine Zero liuoksella kahdesti vuorokaudessa ainakin muutaman päivän ajan. Hampaat voit harjata normaalisti aamuin illoin koepalan ottokohtaa varoen.

Ruokailujen välillä huuhtele suusi puhtaalla vedellä tai Vichy-vedellä.

 

Kipu

Koepalan ottokohta voi aristaa muutaman vuorokauden ajan. Kipuun voit tarvittaessa ottaa kipulääkettä (esim. Burana, Ibumax, Ibuxin, Ketorin, Panadol, Panacod). Varmista lääkkeen sopivuus!

 

Mustelma ja turvotus

Koepalan ottokohtaan suuhun tai ulkoiholle voi tulla mustelma. Kylmähaude posken iholle tai jääpala suun limakalvolle toimenpiteen jälkeen vähentää mustelmia ja turvotusta.

 

 

Tarvittaessa voit ottaa yhteyttä hammas-, suu- ja leukakirurgian poliklinikalle, puh. 014 - 269 1693.