Triptyl-lääkehoito fibromyalgiapotilaan hoidossa
Käyttöaiheet
Triptyl®- lääkkeen vaikuttava aine on amitriptyliini. Lääke on ollut jo pitkään markkinoilla masennus- ja mieliala-lääkkeenä, mutta nykyään sitä käytetään masennuksen hoidossa vain harvoin.
Tavallisimpia käyttöaiheita ovat
- Krooniset kiputilat (hermovaurion jälkeinen kipu, fibromyalgia, lisälääkkeenä erilaisissa tuki- ja liikuntaelinkivussa), unettomuus ja siihen liittyvä uupumus, migreenin ja lihasjännityspäänsäryn estohoito sekä kivulias tiheävirtsaisuus.
Käyttö fibromyalgiassa
- Triptylin kipua lievittävä teho perustuu muutoksiin keskushermoston kivunsäätelyjärjestelmässä.
- Triptylin vaikutus kipuun on mielialavaikutuksesta riippumaton ja erillinen ilmiö.
Lääkkeen annostelu
- Lääkkeen annostelu vaihtelee riippuen oireiden voimakkuudesta, muista potilaan yksilöllisistä ominaisuuksista sekä iästä.
- Fibromyalgiassa annostelu tulee aloittaa mahdollisimman pienellä annoksella haittavaikutusten ehkäisemiseksi. Tarvittaessa 10mg:n tabletti voidaan puolittaa apteekista saatavalla tabletinpuolittajalla.
- Annosta nostetaan vähitellen 2-4 viikon kuluessa kunnes saavutetaan riittävä teho tai siedetty maksimiannos.
- Ylläpitoannos fibromyalgiapotilaan hoidossa on 10-50mg. Paras hyöty lääkkeestä saadaan säännöllisellä ja pitkäaikaisella käytöllä.
- Ensimmäisenä toivottuna vaikutuksena saadaan rikkonaisen yöunen eheytyminen ja sen jälkeen kivun lievittyminen. Myönteinen vaste lääkkeelle on nähtävissä yleensä 1-3 viikon lääkehoidon jälkeen.
- Tabletit otetaan vesilasillisen kera joko ruokailun yhteydessä tai tyhjään vatsaan 1-3 tuntia ennen aiottua nukkumaanmenoa. Lääkkeen väsyttävä vaikutus aamulla voi korostua, jos lääke otetaan illalla liian myöhään.
- Lääkkeen lopetus on hyvä tehdä asteittain lääkärin ohjeen mukaan. Äkillinen lopetus voi aiheuttaa pahoinvointia, vatsavaivoja, hikoilua tai päänsärkyä.
Sivuvaikutukset
- Kuten kaikki lääkkeet, tämäkin lääke voi aiheuttaa sivuvaikutuksia. Kaikki eivät kuitenkaan niitä saa.
- Yleisimpiä sivuvaikutuksia ovat väsymys, suun kuivaminen, sydämentykytys, ummetus, virtsaamisvaikeudet sekä huimaus pystyyn noustessa erityisesti iäkkäimmillä potilailla.
- Lääke voi alussa heikentää näöntarkkuutta ja suorituskykyä liikenteessä sekä suoriutumista tarkkuutta vaativista tehtävistä. Hoidon jatkuessa väsyttävä vaikutus kuten muutkin mahdolliset sivuvaikutukset yleensä vähenevät.
Yhteisvaikutukset
- Lääke voimistaa alkoholin, rauhoittavien lääkkeiden sekä väsyttävien antihistamiinien keskushermostoa lamaavaa vaikutusta. Muista yhteisvaikutuksista eri lääkkeiden kanssa saat lisätietoa lääkäriltäsi. Tupakointi voi heikentää lääkkeen tehoa.
Julkaistu 11.12.2017 klo 7.17, päivitetty 13.9.2019 klo 21.01