Tulehduspesäkkeen gammakuvaus

 

Tutkimuksen tarkoitus

Tutkimuksen tarkoituksena on saada selville mahdollinen tulehdusalue tai tulehduksen laajuus.

Tutkimukseen valmistautuminen

Tutkimus ei vaadi mitään etukäteen valmistautumista. Tutkimuspäivänä saatte syödä ja juoda normaalisti sekä ottaa teillä käytössä olevat lääkkeet.

Tutkimuksen kulku

Tutkimus ajoittuu kahdelle peräkkäiselle päivälle. Tutkimus alkaa verinäytteen otolla. Tämän jälkeen saatte radioaktiivisen tutkimusaineen kyynärtaipeen laskimoon, jonka jälkeen odotetaan tutkimusaineen imeytymistä noin 3 tuntia. Tänä aikana voitte poistua tutkimusyksikön tiloista. Tutkimusaineen annon ja kuvauksen välisenä aikana tulee juoda tavallista runsaammin nestettä sekä tyhjentää virtsarakkoa tiheästi.

Kuvaus tehdään selinmakuulla ja se kestää noin 45 minuuttia. Joskus lääkärin pyynnöstä otetaan tarkentavia lisäkuvia, jolloin kuvausaika on pidempi.

Seuraavana päivänä, noin 24 tunnin kuluttua tutkimusaineen antamisesta tehdään yleensä lääkärin pyynnöstä lisäkuvaus. Saatte tarkemmat tiedot aikataulusta tutkimusaineen antamisen yhteydessä.

Tutkimuksen kesto

Ensimmäisenä päivänä aikaa kannattaa varata noin 5 tuntia (väliajat mukaan lukien). Toisen päivän kuvaus kestää noin puoli tuntia.

Tutkimuksen jälkeen

Tutkimuksen jälkeen tulee juoda normaalia runsaammin ja tyhjentää rakkoa tiheästi, jotta radioaktiivinen tutkimusaine poistuisi elimistöstä nopeammin.

Pitkäkestoista lähikontaktia pienten lasten ja raskaana olevien naisten kanssa on syytä välttää yhden vuorokauden ajan.

Yleistä

Kliinisen fysiologian ja isotooppitutkimusten yksikössä ei ole potilaita varten järjestettyä ruokailua, joten vuodepotilaille tai huonosti liikkuville henkilöille tulisi varata mukaan välipalaa ja lääkkeet, jos potilaan tutkimus on pitkäkestoinen. Potilaalla, joka tarvitsee jatkuvaa valvontaa, tulisi olla saattaja mukana.

Tutkimuspaikka

Sädesairaala, Kliininen fysiologia ja isotooppitutkimukset. Ilmoittautukaa tutkimukseen Sädesairaalan ilmoittautumispisteessä.

Mikäli teillä on kysyttävää, ottakaa yhteys tutkimuspaikkaan. Puh, 014-269 1263, Ma-To 7.00-15.00 Pe .00-13.00

Käyttämättä ja perumatta jääneestä ajasta peritään lakisääteinen maksu.