Virtsarakon muutoksen poistaminen

 

Virtsarakon tähystys tehdään kuljettamalla ohut tähystin virtsaputkea pitkin virtsarakkoon. Tähystyksessä voidaan tarkastella virtsaputken- ja virtsarakon limakalvoa ja ottaa tarvittaessa kudosnäytteitä.

Tähystystoimenpide leikkaussalissa

Virtsarakon tähystystä varten sinun on oltava ravinnotta ja saavut toimenpidepäivän aamuna preoperatiivisen yksikköön, josta sinut saatetaan leikkausosastolle. Toimenpide suoritetaan yleisemmin selkäpuudutuksessa ja sen jälkeen vointiasi seurataan ensin heräämössä ja tarvittaessa vuodeosastolla. Siellä voit juoda ja syödä normaalisti.

Toimenpiteen yhteydessä jätetään joskus virtsarakkoon virtsakatetri, joka poistetaan osastolla joko toimenpidepäivänä tai tähystyksen jälkeisenä päivänä. Katetrin poiston jälkeen virtsatessa saattaa aluksi tuntua kirvelyä. Virtsan mukana voi tulla myös vähän verta tai verihyytymiä muutaman päivän ajan. Runsas nesteen nauttiminen (n. 1,5 – 2 litraa / vrk) on tärkeää virtsarakon huuhtelemiseksi. Pääset kotiin, kun virtsaaminen onnistuu katetrin poiston jälkeen ja yleisvointisi on hyvä.

Jälkihoito

Kotona voit syödä, juoda, ulkoilla ja peseytyä normaalisti. Sinun on vältettävä raskasta työtä, ponnistuksia ja pyöräilyä noin kuukauden ajan. Yhdyntäkielto on noin 2 viikkoa toimenpiteen jälkeen.

Sairasloman pituuden määrittää lääkäri ammatin ja työnkuvan perusteella. Tupakanpolton lopettaminen on suositeltavaa, koska se altistaa virtsarakon syövälle. 

Yhteydenotot tarvittaessa

Mikäli sinulle tulee virtsaamisvaikeutta, virtsa muuttuu voimakkaan veriseksi tai nousee kuumetta, ota yhteys:

Virka-aikana klo 8:00-16:00 Keskussairaalan operatiiviselle osastolle  puh. (014) 2691015.

Virka-ajan ulkopuolella Keskussairaalan päivystykseen, puh. 116 117

Pyydämme Sinua antamaan palautetta saamastasi kirjallisesta ohjeesta.

http://www.ksshp.fi/potilasohjeenarviointi