Zenkerin divertikkelileikkaus

 

Mikä on Zenkerin divertikkeli?

Zenkerin divertikkeli on tasku, joka muodostuu ylemmän rengaslihaksen yhteyteen nielun ja ruokatorven rajalle. Taskun muodostuessa tarpeeksi suureksi nielemisvaikeudet lisääntyvät ja ruoka voi nousta takaisin suuhun ruokailun jälkeen.

Leikkaus

Leikkaus tehdään nukutuksessa. Leikkauksessa tutkitaan suoralla tähystysputkella nielun alaosaa ja ruokatorven yläosaa. Kun tasku on löytynyt, leikataan taskun ja ruokatorven välinen seinämä erikoisinstrumentilla. Samalla suljetaan vuotavat verisuonet pienillä hakasilla.

Leikkauksen jälkeen

Toimenpiteen jälkeinen yö vietetään vuodeosastolla. Ensimmäisenä vuorokautena toimenpiteen jälkeen voi vähän juoda, ravinto annetaan suonensisäisenä tiputuksena. Seuraava päivänä saa juoda vettä ja mehua. Mikäli se onnistuu hyvin, voi syödä pehmeitä ruokia. Kotiuttaminen tapahtuu seuraavana päivänä.

Sairasloman pituus on yleensä 7 vuorokautta. Pehmeää ruokaa suositellaan seuraavan 3kk ajan ja lääkäri määrää tarvittaessa vatsansuojalääkityksen.

Poikkeavat oireet

Ota yhteys KNK-poliklinikalle arkisin klo 9-15 p. 014 269 5766 tai muina aikoina operatiiviselle osastolle p. 014 269 1015 jos ilmenee seuraavia oireita:

                      -kuumetta yli 38˚

                      -voimakasta kipua

                      -nielemisvaikeutta

                      -verenvuotoa (älä niele verta)