Koronaviruksesta aiheutuneet rajoitukset synnytyksiin liittyen Keski-Suomen keskussairaalassa ovat toistaiseksi ennallaan

Julkaistu 8.10.2020 klo 11.54

Keski-Suomen ja etenkin Jyväskylän muuttunut koronavirustilanne ja siitä aiheutuneet rajoitukset ovat puhuttaneet paljon alueella asuvia henkilöitä sekä etenkin synnyttämään tulevia. Syytä huoleen ei kuitenkaan ole, sillä terveen tukihenkilön/kumppanin läsnäolo on sallittua raskausajan sairaalakäynneillä, synnytyksen aikana ja vauvan syntymän jälkeen. Terve kumppani tai tukihenkilö voi osallistua ja olla läsnä raskausajan ultraääniseulontatutkimuksissa sekä Gravidan ja synnytysvastaanoton käynneillä.

Läsnäolo on sallittua normaalisti synnytysosastolla (synnytyshuoneet) ja naistenosastolla. Myös keisarileikkauksessa saa olla mukana normaalikäytäntöjen mukaisesti. Vauvan syntymän jälkeen voitte yhdessä yöpyä perhehuoneessa, jos niitä on vapaana naistenosaston paikkatilanne huomioiden. Halutessanne myös doula voi olla mukana synnytyksessä.

Erilaisilla verkkoalustoilla on levinnyt huhuja, että Keski-Suomen keskussairaala velvoittaisi synnyttäjiä käyttämään kasvomaskia tai hengityssuojainta synnytyksen aikana. Nämä huhut ovat perättömiä. On kuitenkin tilanteita, joissa tarvitaan lisäohjeita.  Henkilökunta on ohjeistettu käyttämään maskia tai visiiriä lähikontakteissa.

Alla näette tiivistetysti koronaan liittyvät ohjeistuksemme:

  • Kun olet raskaana ja sairastut hengitystieinfektioon, hakeudu viivyttelemättä koronatestiin kotikuntasi ohjeistusten mukaisesti.
  • Jos sinulle on varattu aika Gravidaan tai Naistenosastolle ja sairastut hengitystieoireisiin, soita meille ensin. Älä saavu sovitulle ajalle oireisena, vaan kysy puhelimessa lisäohjeita. Kiireetön aikasi voidaan mahdollisesti siirtää, kiireellistä arviota vaativissa tilanteissa saat lisäohjeita.
  • Mikäli sinulla on hengitystieinfektion oireita ja synnytyksesi on käynnistymässä, soita synnytysvastaanottoon lisäohjeita varten.
  • Hengitystieinfektion oireissa, karanteenin aikana ja varmistetun COVID-19-tartunnan aikana ohjeistamme sinua käyttämään suunenäsuojusta synnytysvastaanottoon saapuessasi. Käytä suunenäsuojusta, vältä joukkoliikennettä ja ihmiskontakteja matkalla sairaalaan. Pese ja desinfioi kätesi sisäänkäynnin yhteydessä ja pidä turvaetäisyys muihin potilaisiin.
  • Mikäli kumppanillasi tai tukihenkilölläsi on hengitystieinfektion oireita, voimassa oleva tartuntatautilain mukainen karanteeni tai todettu COVID-19-infektio, hän ei valitettavasti voi tulla mukaasi sairaalaan. Tässä tilanteessa sinun on mahdollista ottaa mukaasi joku toinen itsellesi läheinen ja tärkeä tukihenkilö.
  • Jos vauva tarvitsee hoitoa vastasyntyneiden osastolla syntymänsä jälkeen, vanhempien on mahdollista olla vauvan kanssa yhdessä osastolla lisäohjeita noudattaen. Saatte niistä tarvittaessa tietoa henkilökunnalta.

Yhteystiedot yllä mainittuja tilanteita varten:

Gravida 0142691104 ja synnytysvastaanotto 0142691204

Vuodeosastojen rajoitukset 2.9. alkaen

KSSHP päätti 2.9. rajoittaa vierailuja sairaalassa alueen pahentuneen koronavirustilanteen vuoksi . Tällä hetkellä vuodeosastoilla sallitaan vain välttämättömät vierailut. Vuodeosastolle voi yhtä potilasta kohden tulla katsomaan yksi vierailija kerrallaan. Ennen osastolle tuloa vierailijan tulee puhelimitse sopia vierailusta henkilökunnan kanssa ja saavuttuaan osastolle hänen tulee ilmoittautua osaston henkilökunnalle.

Tästä syystä vierailuja myös Naistenosastolla on rajoitettu. Ohjeistuksia noudattamalla pyrimme mahdollistamaan perhelähtöisesti molempien vanhempien tärkeän läsnäolon ensimmäisinä päivinä vauvan syntymän jälkeen, kun vanhemmat tutustuvat vastasyntyneeseen ja vauva opettelee imemään rinnalla. Kun asetutte perhehuoneeseen, toivomme että vältätte muita vierailijoita ennen kotiutumista. Isovanhempia ja muita läheisiänne voitte tavata pian kotona. Mikäli toinen vanhempi vierailee kotoa äidin ja vastasyntyneen luona, perheen muita lapsia ei valitettavasti voi ottaa mukaan naistenosastolle. Välttäkää tarpeetonta liikkumista sairaalan yleisissä tiloissa.

Yleisiä valtakunnallisia ja aluekohtaisia ohjeita noudattamalla ja huomioimalla sairaalamme rajoitukset, toivomme koronatilanteen pysyvän hallinnassa. Siksi toivommekin teiltä jaksamista ohjeistusten noudattamisessa. Tämänhetkisen ohjeistuksen mukaisesti henkilökuntamme käyttää suunenäsuojusta lähikontaktissa potilaiden kanssa.

Toivotamme teille jaksamista tässä uudessa tilanteessa. Tervetuloa turvallisesti synnyttämään!