Perhevalmennus verkossa

Tässä osiossa voit tutustua samoihin teemoihin, joita käsitellään perhevalmennuksen  ryhmätapaamisissa.

  1. Synnytys
  2. Vauvaperheiden arki
  3. Varhainen vuorovaikutus
  4. Vauvan hoito
  5. Imetys

Synnytys

Synnyttäjät ja kaikki päivystyslähetteellä tulevat, kiireellistä hoitoa vaativat raskaana olevat tulevat Keski-Suomen keskussairaalan synnytysvastaanotolle, joka toimii ympäri vuorokauden.

Sairaalassa kätilö ottaa sinut vastaan ja tarkastaa vauvan voinnin ottamalla sydänäänikäyrää sekä arvioi synnytyksen vaihetta muun muassa ulko- ja sisätutkimuksen avulla. Jos synnytys on käynnissä, kätilö ohjaa perheen synnytyssaliin. Mikäli synnytys ei ole vielä käynnissä, voidaan synnytysvastaanotolta myös kotiutua odottelemaan synnytyksen käynnistymistä.

Ota aina äitiyskortti mukaan synnytysvastaanotolle.

Lue lisää

Vauvaperheiden arki

Vauvaperheen arjen muistilista:

1. Vauva tuo tullessaan muutoksia elämään, olethan valmistautunut niihin!
Voi tulla yllätyksenä, kuinka sidoksissa vauvaan onkaan. Aikaa omille harrastuksille, ystäville ja parisuhteelle ei olekaan enää entiseen malliin. Muista kuitenkin pitää yhteyttä ystäviin ja läheisiin, ja käydä välillä tapaamassa muitakin aikuisia kodin ulkopuolella.

2. Vauva tuo tullessaan iloa ja onnea, nauttikaa niistä!
Vauvan tulo voi tuoda tullessaan myös väsymystä ja alakuloa. Muista puhua negatiivisistakin tuntemuksista oman puolison, läheisten sekä neuvolan työntekijän kanssa.

3. Parisuhteen hoitaminen kannattaa pitää tehtävälistalla etupäässä.
Muista puhua tunteistasi ja toiveistasi puolisolle. Muista osoittaa rakkautta, ja sanoa arjen keskellä kivoja asioita toiselle. Muistakaa vetää vauva-arjen keskellä samaa köyttä!

4. Muista pitää huoli itsestäsi, niin jaksat huolehtia paremmin myös pienestä.
Ota välillä vaikka pienikin hetki omaa aikaa, se edesauttaa jaksamaan!

5. Ota selvää paikkakuntasi nettisivuilta tai neuvolasta paikkakuntasi lapsiperheiden palveluista.
On huippu homma päästä välillä tapaamaan muita samassa tilanteessa olevia perheitä kohtaamispaikkoihin, esimerkiksi perhekahvilaan tai avoimeen päiväkotiin.

6. Ota apua vastaan, jos koet sitä tarvitsevasi!
Se ei tee sinusta huonompaa vanhempaa.

Lue lisää:

 Varhainen vuorovaikutus

Varhaisella vuorovaikutuksella tarkoitetaan lapsen ja vanhemman välistä suhdetta lapsen ensimmäisen kahden elinvuoden aikana. Vuorovaikutus on lapsen kehitykselle äärimmäisen tärkeää, koska lapsen aivot kehittyvät siinä toiminnallisesti ja rakenteellisesti. Vuorovaikutuksen kautta lapsi kokee itsensä merkitykselliseksi, hahmottaa omaa itseään ja vahvistaa sosiaalisen kanssakäymisen taitojaan.

Kiintymyssuhteen luominen ja vuorovaikutus alkavat jo raskausaikana. Molemmat vanhemmat luovat suhdetta lapseen omalla tavallaan ja omassa rytmissään. Jo raskausaikana on tarjoutuu hyvä mahdollisuus vanhemmuuden rakentamiseen ja pohtimiseen yksin, puolison tai lähipiirin kanssa.

Papunetin nettisivuilta löydät videon, jossa seurataan yksivuotiaan pojan ja hänen isänsä arkipäivän tilanteita. Seuraa, millä tavalla he toimivat yhdessä. Samanlaisia periaatteita voit toteuttaa vauvan hoito- ja hoivatilanteissa.

Papunet on Kehitysvammapalveluiden verkkopalvelu, jonka tehtävänä on edistää puhevammaisten sekä muiden kommunikoinnissa tukea tarvitsevien ihmisten osallisuutta yhteiskunnassa. Papunetin sivuilla on materiaalia, joiden käytöstä on apua ja hyötyä kaikille vuorovaikutuksesta ja kielen kehityksestä kiinnostuneille. Videon selostus on tehty selkokielellä, jotta se tavoittaisi kaikki katsojat.

Miten kommunikointi ja kieli kehittyvät? - papunet.net

Voit keskustella videosta ja sen herättämistä ajatuksista läheistesi kanssa ja käydessäsi neuvolassa.

Lue lisää:

Vauvan hoito

Vauvan hoitaminen voi tuntua aluksi jännittävältä: Vauvani itkee, miten osaisin häntä rauhoitella? Mikä on vauvalle paras paikka nukkua? Miten napatynkää pitikään hoitaa? Miten noin pieniä kynsiä voi leikata? Entä milloin voimme lähteä ulkoilemaan? Näihin, ja moniin muihin vauvan perushoitoon liittyviin seikkoihin löydät vastauksia alla olevista linkeistä.

Vauvan hoitaminen kuuluu molemmille vanhemmille. Kylvetys, vaipan vaihto, nukkumaan laittaminen, ulkoilu, loruilu, lohduttaminen ja muut arjessa toistuvat yhteiset hetket ovat niitä, joissa kohdataan, seurustellaan, jaetaan kokemuksia, osoitetaan ja jaetaan tunteita, opetellaan yhdessä elämistä ja ollaan vuorovaikutuksessa. Vauvasi tarvitsee jatkuvaa huolenpitoa, hellyyttä ja läsnäoloa, jotta hänen turvallisuudentunteensa kehittyy suotuisasti, tällä on suuri merkitys lapsen myöhemmälle kehitykselle.

Lue lisää:

Imetys

Imetysvalmennuksessa tulevat vanhemmat saavat tietoa imetyksen eduista ja hyödyistä sekä terveysvaikutuksista. Illan aikana käydään läpi äidin ravitsemusta, valmistautumista imetykseen ja sen ylläpitämiseen sekä puolison roolia imetyksen tukijana. Teemoja ovat mm.

  • vauvan imuote
  • imetysasennot ja
  • tavallisimmat haasteet imetykseen liittyen.

Valmennuksen vetäjinä toimivat neuvolan terveydenhoitajat.

Lisätietoja saat lapsivuodeosastolta sairaalassa oloaikana ja omasta neuvolasta.

Lue lisää: