Ruokailu

Syödään yhdessä pienestä pitäen

Nautitaan ruokailusta, ollaan esimerkkinä, tutustutaan ruokaan kaikilla aisteilla, opitaan syömään erilaisia ruokia, edistetään hyviä ruokatottumuksia ja perheenjäsenten keskinäistä vuorovaikutusta.   

Hyvät ruokavalinnat raskausaikana

Useiden ravintoaineiden tarve kasvaa raskausaikana mutta myös raskautta edeltävällä ruokailulla on merkitystä kehittyvän lapsen ravitsemukseen ja kasvuun.

Imettävän äidin ruokailu

Monipuolinen, riittävä ruokailu edistää synnytyksestä toipumista, jaksamista ja imetyksen onnistumista. Äidin ruokavalinnat vaikuttavat myös rintamaidon koostumukseen.

Lapsen ensimmäinen ruokavuosi

Lapsen ensimmäinen ruokavuosi on lyhyt aika aikuisen elämässä, mutta sillä on valtava merkitys lapselle. Pienen imeväisen ruokinnassa tärkeää on lapsen nälän, kylläisyyden ja tyytyväisyyden havainnointi ja tunnistaminen. Herkkä vastavuoroinen vuorovaikutussuhde vahvistaa vanhempien luottamusta myös lapsen ruokkijana.
Imetyksellä on lukuisia etuja sekä äidin että lapsen terveydelle ja hyvinvoinnille. Kiinteät ruuat kehittävät erityisesti makutottumuksia ja syömistaitoja kun tutustutetaan lapsia rohkeasti uusiin ruokiin ja karkeutetaan ruokia asteittain.

Syömisen ja makujen oppiminen (THL, 2016)
Lisäruuat (THL, 2016)
Bra mat för spädbarn -video (Hyvää ruokaa imeväisikäiselle, 6 min)