Usein kysytyt kysymykset

Täältä löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin liittyen raskausaikaan, synnytykseen ja synnytyksen jälkeiseen vauva-arkeen.

1. Mitä pitää ottaa huomioon matkustaessa raskausaikana ja vauvan kanssa?
2. Mitkä ovat synnytyksen alkamisen merkit?
3. Milloin lähteä synnyttämään?
4. Mitä kivunlievitysmenetelmiä on Keski-Suomen keskussairaalassa saatavilla?

K: Mitä pitää ottaa huomioon matkustaessa raskausaikana ja vauvan kanssa?

V: Mikäli mahdollista, raskaana olevan on syytä välttää matkustamista poikkeusoloihin ja alhaisen hygienian olosuhteisiin sekä malaria- ja keltakuumeriskinalueille. Raskaana olevien on syytä tarkistaa matkavakuutuksen ehdot raskautensa osalta.
Ongelmattomissa raskauksissa Finnair sallii lentämisen Pohjoismaissa 38. raskausviikon loppuun ja muualla Euroopassa 36. raskausviikon loppuun asti. Lääkärintodistus on kuitenkin kaikissa tapauksissa välttämätön 28. raskausviikon jälkeen, ja kaksosraskauksissa sovelletaan pari viikkoa tiukempia rajoja. Eri lentoyhtiöiden ehdot kannattaa tarkistaa etukäteen.  Neuvolakortista on aina syytä ottaa kopio matkalle mukaan.

Raskauden aikana veren hyytyminen tehostuu ja veritulppariski kasvaa. Tämä on syytä ottaa huomioon istuttaessa tuntikausia paikallaan, ja aivan erityisesti lentokoneessa pitkillä lennoilla. Ajoittainen suoristautuminen, hyvin istuvat tukisukat, jalkojen verryttely ja käytävällä jaloittelu on suositeltavaa, samoin runsas nesteiden nauttiminen.
Toksoplasmatartunnan riski voi olla ulkomailla, esim. Välimeren maissa, suurempi kuin Suomessa. Hyvä ruokahygienia ja raa´an lihan välttäminen sekä pidättäytyminen kissan ulosteiden kanssa kosketuksiin joutumisesta vähentää infektoitumisen riskiä.

Terve vastasyntynyt voi lentää kaikkien yhtiöiden reiteillä jo kahden päivän ikäisenä. Lentämistä ei kuitenkaan suositella alle viikon ikäiselle lapselle, sillä vastasyntyneen keuhkot eivät aina kykene sopeutumaan ilman happiosapaineen vaihteluihin lentokoneessa. Vanhemmilla lapsilla koneen nousuun ja laskuun liittyvä korvakipu on yleistä. Rinnan, tuttipullon tai tutin imeminen voi vähentää vauvan, ja purukumin pureskelu vanhempien lasten korvakipua.

Lasten ihon suojaamiseen liiallisesta auringonvalolta kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Käsien pesu saippualla ja alkoholipitoisella desinfiointiaineella aina WC:ssä käynnin jälkeen ja ennen ruokailua on tehokkain tapa estää mikrobien siirtyminen ympäristöstä ruokaan.

K: Mitkä ovat synnytyksen alkamisen merkit?

V: Synnytys on luonnollinen ja ainutlaatuinen tapahtuma, jota ei voi suunnitella etukäteen. Synnytyksen käynnistymiseen vaikuttavat monet eri tekijät, mutta perussyytä ei tiedetä. Useimmiten synnytys käynnistyy supistuksilla tai lapsivedenmenolla raskausviikkojen ollessa 38–42.
Ennen synnytystäsi voit tuntea ennakoivaa supistelua, jonka tarkoituksena on pehmittää kohdunsuuta. Tuolloin supistukset saattavat tulla säännöllisesti useamman tunnin ajan. Ennakoivalle supistelulle on tyypillistä, ettei supistusten väli lyhene eikä kipu merkittävästi lisäänny.
Synnytys on käynnissä, kun supistukset tuntuvat kipeinä ja tulevat säännöllisinä vähintään 10 minuutin välein. Supistusten väli lasketaan supistuksen alusta seuraavan supistuksen alkuun.
Lapsivesi voi mennä missä tahansa synnytyksen vaiheessa, myös ilman ensimmäistäkään supistusta. Sitä voi tulla tihkumalla tai useita desilitroja kerrallaan. Jos huomaat lapsivettä tulevan, laita side, sillä lapsivettä tulee lapsen syntymään saakka. Normaalisti lapsivesi on kirkasta tai hieman punertavaa ja siinä on imelähkö tuoksu. Synnytys usein käynnistyy vuorokauden kulu-essa lapsivedenmenosta.
Kohdunkaulaa suojaa raskauden ajan limatulppa, joka voi irrota useita päiviä ennen synnytystä. Limatulpan irrotessa emättimestä voi tulla verislimaista vuotoa eikä se merkitse synnytyksen käynnistymistä. Myös synnytyksen käynnistyessä tai sisätutkimuksen jälkeen emättimestä voi vuotaa verensekaista limaa, joka on normaalia ja vaaratonta.

K: Milloin lähteä synnyttämään?

V: Synnytyssairaalaan voi aina soittaa, jos on epävarma, milloin on aika lähteä sairaalaan.  
Synnytysvastaanoton päivystävä kätilö 014 269 1204 

Milloin lähteä sairaalaan?

K: Mitä kivunlievitysmenetelmiä on Keski-Suomen keskussairaalassa saatavilla?

V: Synnytyskipu on luonnollista, merkityksellistä ja voimakasta kipua. Se valmistaa lastasi kohdunulkoiseen elämään. Kivun kokeminen on yksilöllistä. Osa synnyttäjistä kokee selviävänsä ilman lääketieteellisiä kivunlievityksiä, toiset taas kokevat tarvitsevansa kivunlievitystä. Etukäteen ei voi tietää, miltä kipu tuntuu ja kuinka siihen reagoi.

Synnytyskivun hoito

Terveyskirjasto: synnytyskivun hoito