Keisarileikkaus

Keisarileikkaus on toimenpide, jolla vauva synnytetään äidin vatsanpeitteiden ja kohdun seinämän läpi leikkaussalissa. Keisarileikkauksesta käytetään myös sanaa sektio. Keisarileikkaus voidaan tehdä etukäteen suunniteltuna, kiireellisenä tai hätäkeisarileikkauksena. Kiireellisessä leikkauksessa puoliso / tukihenkilö ei pääse mukaan leikkaussaliin, vaan odottaa vauvaa ja kätilöä synnytyssalin lastenhoitohuoneessa.

Suurin osa etukäteen suunnitelluista keisarileikkauksista tehdään spinaalipuudutuksessa synnyttäjän ollessa hereillä. Silloin puoliso / tukihenkilö voi tulla mukaan tueksi leikkaussaliin. Lapsen synnyttyä gynekologi ojentaa lapsen kätilölle ja näet vauvan pian syntymän jälkeen. Leikkaussalissa voi hetken pitää vauvaa ihokontaktissa vauvan voinnin sen salliessa. Vauva punnitaan ja mitataan leikkaussalissa. Äidin siirtyessä heräämöön puoliso / tukihenkilö lähtee kätilön kanssa synnytyssalin lastenhoitohuoneeseen. Tämän jälkeen puolisolle tarjotaan mahdollisuus pitää vastasyntynyttään ihokontaktissa. Puolisolle / tukihenkilölle tarjotaan kahvi ja välipala ennen vauvan kanssa osastolle siirtoa.

Leikkauksen jälkeen äiti siirretään heräämöön, jonne kätilö tuo vauvan ensi-imetykselle mahdollisuuksien mukaan. Äitiä tarkkaillaan noin kaksi tuntia heräämössä ennen naistenosastolle siirtoa.

Perheheräämö

Perheheräämöllä tarkoitetaan sitä, että perhe pysyy yhdessä aina leikkaussalista, heräämön kautta naistenosastolle yhdessä. Perheheräämössä sekä vauva että puoliso ovat äidin mukana ja näin vauvalle mahdollistuu varhainen ihonkontakti ja ensi-imetys. Perheheräämö toteutetaan suunnitteluissa keisarileikkauksissa, mikäli synnytyssalin tilanne sen mahdollistaa. Myös äidin ja vastasyntyneen vointi sekä leikkauksen kulku vaikuttavat perheheräämön toteutumiseen. Perheheräämön mahdollisuus tiedetään vasta leikkausaamuna.