Synnytyksen vaiheet

Synnytys jaetaan kolmeen vaiheeseen.

1. Avautumisvaiheen aikana kohdunsuu avautuu 10 senttimetriin. Avautumisvaihe kestää ensisynnyttäjällä keskimäärin 12–20 tuntia, uudelleen synnyttäjällä vähemmän. Etenkin ensisynnyttäjällä avautumisvaiheen alussa voi kulua useitakin tunteja melko voimakkain supistuksin ennen kuin kohdunsuu alkaa avautua.

Avautumisvaiheen alku kannattaa viettää kotona. Kotona voi kokeilla luonnonmukaisia kivunlievitysmenetelmiä, kuten lämmintä suihkua, hierontaa ja säkkituolia/fysiopalloa/keinutuolia. Sairaalaan kannattaa lähteä vasta sitten, kun supistuskipu on niin voimakas, että kotona ei enää selviä.

2. Ponnistusvaihe alkaa siitä, kun kohdunsuu on täysin auki ja aktiivinen ponnistaminen alkaa. Ponnistaminen tapahtuu supistuksen aikana, jolloin tulee tarve työntää. Ponnistusvaiheessa voi kokeilla erilaisia asentoja, kyljellään, polviseisonnassa, jakkaralla tai puoli-istuen. Lapsen pään alkaessa syntyä, kätilö puuduttaa välilihan ja tarvittaessa tekee episiotomian eli välilihan leikkauksen.

Ponnistusvaiheen kesto vaihtelee suuresti, muutamasta minuutista pariin tuntiin. Ponnistusvaihe päättyy lapsen syntymään.

3. Jälkeisvaiheessa lapsen synnyttyä isä / tukihenkilö voi halutessaan kätilön avustamana katkaista napanuoran. Lapsi kuivataan ja nostetaan äidin rinnoille lämpimään. Sen jälkeen odotetaan istukan irtoamista ja sen syntymistä. Mahdollinen episiotomia tai repeämä ommellaan istukan poistumisen jälkeen paikallispuudutuksessa. Vauva pääsee imemään rinnalle heti tämän jälkeen, ensi-imetys tapahtuu siis synnytyssalissa.

Ensi-imetyksen jälkeen lapsi mitataan, punnitaan ja tarvittaessa kylvetetään. Äiti voi käydä suihkussa synnytyksen jälkeen. Synnyttäjän (kohdun supistumista ja jälkivuodon määrää) ja lapsen vointia seurataan synnytyssalissa noin kaksi tuntia synnytyksen jälkeen.