Synnytyskivun hoito

Synnytyskipu on luonnollista, merkityksellistä ja voimakasta kipua. Se valmistaa lastasi kohdunulkoiseen elämään. Kivun kokeminen on yksilöllistä. Osa synnyttäjistä kokee selviävänsä ilman lääketieteellisiä kivunlievityksiä, toiset taas kokevat tarvitsevansa kivunlievitystä. Etukäteen ei voi tietää, miltä kipu tuntuu ja kuinka siihen reagoi.

Sairaalassamme on käytössä seuraavat kivunlievitysmenetelmät:

  • Lämpö voi lievittää kipua. Voit käydä lämpimässä suihkussa, jossa lämmin vesi rauhoittaa ja rentouttaa. Myös lämpimät kääreet tai lämpöpakkaukset mahalla tai selällä voivat helpottaa oloa.
  • Tens-laite, hieronta, fysiopallo, keinutuoli ja säkkituoli voivat tuoda helpotusta synnytyksen alkuvaiheessa.
  • Aqua-rakkulat tarkoittavat ihon sisälle pistettäviä vesi-rakkuloita. Niillä voidaan lievittää kipua alaselästä ja -mahasta. Aqua-rakkuloita on mahdollista käyttää myös muiden kivunlievitysmenetelmien rinnalla.
  • Synnytyksen alkuvaiheessa kipua voidaan lievittää myös lihakseen pistettävillä kipulääkkeillä.
  • Epiduraalipuudutuksella saadaan aikaan tehokas pitkäaikainen kipua lievittävä vaikutus. Ennen puudutusta laitetaan nestetiputus, verenpaineseuranta ja lapsen sydänääniseuranta. Anestesialääkäri laittaa puudutuksen. Anestesialääkäri päivystää sairaalassamme ympäri vuorokauden.
  • Spinaalipuudutus on ensisijaisesti uudelleensynnyttäjille käytetty tehokas nopeavaikutteinen kivunlievitys. Sen vaikutusaika on noin kaksi tuntia. Esivalmistelut ennen puudutuksen laittoa ovat samat kuin epiduraalipuudutuksessa.
  • Paraservikaali- eli kohdunkaulanpuudutuksen (PCB) laittaa gynekologi. Puudutusaine laitetaan kohdunkaulan sivuille sisätutkimuksen yhteydessä. Se alkaa vaikuttaa nopeasti ja vaikutus kestää noin 2 tuntia. Se voidaan tarvittaessa laittaa uudelleen ja se sopii erityisesti uudelleensynnyttäjille.
  • Pudendaali-puudutus on ponnistusvaiheessa käytettävä kivunlievitys, jonka laittaa gynekologi. Häpyhermon puudutuksella pystytään poistamaan synnytyskanavan ja ulkosynnyttimien kipuja ponnistusvaiheessa. Ponnistusvaihe ja välilihan leikkauksen (episiotomian) ompelu saadaan usein melko kivuttomiksi. Äidin ja sikiön riskit ovat vähäiset. Tätä puudutusta käytetään yleensä lisänä muille puudutuksille. Sopii sekä ensi- että uudelleensynnyttäjille.