Imetys

Imetys1

Imetys on luonnollisin tapa ruokkia vauvaa ja ympärivuorokautinen vierihoito on tärkeää imetyksen onnistumiseksi. Tiheät, vauvantahtiset imetykset aktivoivat maidoneritystä sekä turvaavat riittävän maitomäärän. Erityisesti yösyötöt lisäävät maitomäärää. Imetys tyydyttää nälän lisäksi myös vauvan läheisyyden ja turvallisuuden tarpeita. Normaalisti terve vastasyntynyt pärjää äidin omalla rintamaidolla.

Maidon eritys

Äidinmaidon eritys käynnistyy heti syntymän jälkeen. Ensimaito eli kolostrum on tiivis ravintopaketti. Kolostrumia erittyy vähän, mutta laatu korvaa määrän. Yleensä se riittää vastasyntyneelle ravinnoksi alkupäivinä. Myöhemmin maito muuttuu kypsäksi äidinmaidoksi, jonka koostumus pysyy suunnilleen samana loppu imetyksen aikana. Äidinmaito sisältää tarvittavan määrän ravintoaineita, kivennäisaineita ja vitamiineja. Sen sisältämä proteiini- ja energiamäärä ovat ihanteellisia vauvan kasvulle ja kehitykselle. Mikä parasta, maito on aina valmiina ja helposti saatavilla.

Mitä enemmän ja tehokkaammin vauva imee rintaa, sitä enemmän erittyy prolaktiinihormonia äidin verenkiertoon ja tämä saa rinnan erittämään enemmän maitoa. Vauvalle onkin hyvä tarjota rintaa aina, kun hän hamuilee tai on levoton. Vauvan voi antaa imeä rinnalla myös niin usein ja pitkään kuin hän haluaa. Joissakin tapauksissa lisämaidon antaminen on vauvan hyvinvoinnin kannalta välttämätöntä lääketieteellisistä syistä.

Äidinmaidon luovutus

Jos rintamaitoa tulee enemmän kuin vauva tarvitsee, sitä voi luovuttaa. Äidinmaidon tarve sairaalassa on suuri ja siitä on usein pulaa. Maidon luovutuksen voi aloittaa terve äiti, jonka synnytyksestä on kulunut alle kaksi (2) kuukautta. Luovuttajat voivat vuokrata äidinmaitokeskuksesta sähköisen rintapumpun. Luovutusasioissa voit ottaa yhteyttä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin äidinmaitokeskukseen, puh. 014 269 1935.

Imetyspoliklinikka

Imetyspoliklinikka toimii Gravidan tiloissa kahtena päivänä viikossa. Tyypillisiä imetyspoliklinikkakäynnin aiheita ovat vauvan hidas painonnousu, imetyskipu, ongelmat imuotteessa, rintalakkoilu, rintojen ongelmat imetysaikana ja imetyksen suunnittelu raskausaikana

Imetyspoliklinikan ajanvaraus tehdään terveydenhoitajan tai lääkärin lähetteen perusteella, jos imetysongelmaan tarvitaan erikoissairaanhoidon osaamista, joskus aika varataan suoraan naistenosastolta.

Imetyspoliklinikan vastaanottoa pitävät imetykseen erikoistuneet kätilöt. Tarvittaessa kätilö konsultoi gynekologia tai lastenlääkäriä.

Ongelmia imetyksessä

Imetys ei aina ole helppoa ja eteen voi tulla monenlaisia ongelmia. Näitä voivat olla esimerkiksi matalat rinnanpäät, pakkautuneet tai täydet rinnat, vauvan väärä imutekniikka, tukkeutunut maitotiehyt tai rintatulehdus. Osastolla saa apua ja ohjausta imetykseen liittyvissä asioissa. Ongelmistakin selvitään kärsivällisyydellä ja harjoittelulla. Jokainen löytää imetykseen oman tyylinsä ja tapansa. On tärkeää muistaa, että imetys ei kuitenkaan ole äitiyden mittari. Olet paras äiti vauvallesi, vaikka et syystä tai toisesta imettäisikään.