Kotiutuminen

Lastenlääkäri tarkastaa vastasyntyneen

Alatiesynnytyksen jälkeen keskimääräinen hoitoaika naistenosastolla on noin 2 - 3 vuorokautta, sektion jälkeen noin 3 - 5 vuorokautta. Kotiinlähdön edellytyksenä on että äiti ja vastasyntynyt voivat hyvin ja imetys on hyvällä alulla. Ennen kotiutumista lastenlääkäri tarkastaa vastasyntyneen. Kätilö kotiuttaa äidin, ellei synnytyslääkärin tarkastukselle ole tarvetta.

Kotiutuessasi ota yhteys oman neuvolan terveydenhoitajaan, niin voitte sopia ensimmäisestä neuvolakäynnistä vauvan kanssa. Äidin jälkitarkastus on noin 6 - 12 viikon kuluttua synnytyksestä omassa neuvolassa. Sairaalalaskun saat myöhemmin postitse kotiisi. Kotona ongelmatilanteen yllättäessä ota yhteys ensisijaisesti omaan neuvolaan tai terveyskeskukseen.

Uudelleensynnyttäjien on mahdollista kotiutua osastolta jo aiemmin, ns. lyhytjälkihoitoisena synnytyksenä (lysy). Tällöin kotiudutaan 6 - 36 tunnin kuluttua synnytyksestä. Tietyt kriteerit tulee täyttyä lysy-kotiutumista suunnitellessa. Lastenlääkäri tarkastaa vastasyntyneen aina ennen kotiutumista sekä uudelleen 3 - 5 vuorokauden iässä osastolla. Lysynä kotiutuneeseen perheeseen kätilö voi äidin halutessa olla yhteydessä puhelimitse kotiutumisen jälkeen.