Parisuhde

Lapsen synnyttyä parisuhde muuttuu. Ilon, onnen ja ylpeyden rinnalla vanhemmat voivat tuntea huolta vauvasta sekä epävarmuutta ja pelkoa tulevaisuudesta. Kauan toivottu uusi tilanne saattaa aiheuttaa parisuhteeseen ristiriitoja ja jopa mustasukkaisuutta. Asioista avoimesti puhuminen jo raskausaikana, sekä erilaisten tunteiden jakaminen puolison kanssa on tärkeää ja vähentää ristiriitoja perheessä. Neuvoloiden perhevalmennuksiin osallistuminen yhdessä auttaa myös valmistautumaan tulevaan elämänmuutokseen.


Puoliso voi tuntea itsensä ulkopuoliseksi äidin omistautuessa imetykseen ja vauvanhoitoon. Molempien onkin hyvä antaa vastuuta toisilleen vauvanhoidossa. Sekä puolison että äidin tasapuolinen osallistuminen vauvan- ja kodinhoitoon auttaa vanhempia jaksamaan paremmin ja antaa hyvän lähtökohdan huolehtia uudesta perheenjäsenestä ja parisuhteesta.

Vauvan synnyttyä myös seksielämä kokee muutoksen. Hormonaalisista syistä seksi ei ehkä kiinnosta synnyttänyttä naista ja myös elimistö vaatii oman aikansa toipuakseen raskauden ja synnytyksen aiheuttamista muutoksista. Myös puoliso voi olla hämmentynyt tilanteesta, jossa toisesta on tullut äiti. Vanhemmat tuntevat usein itsensä uupuneiksi, eikä rakasteluun aina löydy aikaa. Pieni toivottu nyytti on valloittanut vanhempien makuuhuoneen.


Keskustelkaa avoimesti tunteistanne ja toiveistanne, antakaa toisillenne läheisyyttä, rakkautta ja hellyyttä. Uusi elämänmuutos voi myös tuoda yhä enemmän yhteenkuuluvaisuuden tunnetta parisuhteeseen ja seksuaalielämään. Yhdynnät voi aloittaa synnytyksen jälkeen, kun verinen jälkivuoto on lakannut ja molemmat kokevat olevansa valmiita. Imetyksen aikana limakalvot ovat normaalia kuivemmat, minkä vuoksi ensimmäiset yhdynnät voivat olla kivuliaita. Liukastusvoiteita voi käyttää avuksi.


Tiheä imettäminen vähentää uuden raskauden mahdollisuutta, mutta se ei kuitenkaan riitä ehkäisyksi. Imetyksen aikana raskaudenehkäisyyn voi käyttää esimerkiksi kondomia, minipillereitä tai kierukkaa. Neuvolasta saa lisätietoa synnytyksen jälkeisestä ehkäisystä.

Väestöliitto - vanhemmuus ja parisuhde: www.vaestoliitto.fi