Usein kysytyt kysymykset: Synnytys

Tällä sivulla on koottuna usein kysyttyjä kysymyksiä synnytykseen liittyen. Jos etsit jotakin tiettyä asiaa, voit hakea sivustolta näppäinyhdistelmän Ctrl + F ja hakusanan avulla.

Huomaathan, että koronaviruksen (COVID19) aiheuttaman poikkeusajan aikana noudatetaan rajoituksia, jotka voivat vaikuttaa esimerkiksi vierailuaikoihin! Alla olevat vastaukset pätevät sairaalan toimintaan normaalitilanteessa.

Voiko epiduraalipuudutuksen aikana/jälkeen liikkua?

Epiduraalipuudutuksen laittaa anestesialääkäri. Ennen puudutuksen laittoa synnyttäjälle laitetaan nestetiputus. Puudutuksen laiton jälkeen synnyttäjä on pitkällään noin 30 minuuttia. Tuona aikana seurataan synnyttäjän vointia, verenpainetta ja vauvan sykekäyrää. Seurannan jälkeen synnyttäjä voi nousta pystyyn kävelemään, keinutuoliin tai jumppapallon päälle. Vauvan sykekäyrän seuranta jatkuu. Lisätietoa saat esimerkiksi täältä ja täältä.

Kannattaako minun etsiä synnytyksestä tietoa etukäteen?

On hyvä etsiä etukäteen tietoa synnytyksestä ja synnytyksen jälkeisestä ajasta. Videoiden avulla pääset tutustumaan aiheeseen. Seuraavasta linkistä pääset katsomaan sairaalamme synnytysvalmennusvideoita.

Kuinka kauan sairaalassa ollaan synnytyksen jälkeen?

Alatiesynnytyksen jälkeen keskimääräinen hoitoaika naistenosastolla on noin 2-3 vuorokautta ja sektion jälkeen noin 3-5 vuorokautta. Lisätietoa kotiutumisesta löydät täältä.

Voiko naistenosastolla vierailla synnytyksen jälkeen?

Naistenosastolla on käytössä vapaa vierailuaika kaikille potilaille. Osastolla toivotaan, että vierailujen aikana huomioidaan osaston muiden potilaiden levon ja rauhan tarve.

Milloin minun tulee lähteä sairaalaan synnytystä varten?

Sairaalaan voi lähteä, kun supistukset ovat jatkuneet säännöllisesti 5-10 minuutin välein useamman tunnin ajan. Kun lapsiveden menosta on kulunut 12 tuntia. Jos tämä aika täyttyy yöllä, voit tulla seuraavana aamuna synnytysvastaanotolle. Jos lapsivesi on vihreää, on verenvuotoa ja jatkuvaa kipua vatsalla, raskausviikkoja on alle 37 tai epäilet lapsiveden menneen ja/tai synnytyksen käynnistyneen, on syytä lähteä heti sairaalaan. Epäselvissä tilanteissa kannattaa aina soittaa synnytysvastaanoton kätilölle, p. 014 269 1204. Ota sairaalaan mukaan neuvolakortti, omat lääkkeet ja henkilökohtaiset hygieniatarvikkeet. Lisätietoa saat täältä ja täältä.

Milloin sektiohaavani ompeleet poistetaan?

Ompeleet poistetaan sektiohaavalta noin viikon kuluttua leikkauksesta omassa neuvolassa tai terveyskeskuksessa.

Voimmeko yöpyä perhehuoneessa synnytyksen jälkeen?

Yöpyminen perhehuoneessa on mahdollista. Kahden hengen huoneet ovat tarvittaessa muutettavissa perhehuoneiksi. Kun perhe ilmoittaa halukkuutensa yöpyä perhehuoneessa, henkilökunta tekee päätöksen senhetkisen huonetilanteen mukaan. On tilanteita, että perhehuone joudutaan purkamaan sovittua aikaisemmin. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi ruuhkahuiput. Lisätietoa perhehuoneesta saat lisää täältä.

Synnytys pelottaa minua, mitä voin tehdä?

Oletko keskustellut synnytyspelostasi oman neuvolan terveydenhoitajasi kanssa? Terveydenhoitaja voi tarvittaessa tehdä lähetteen Gravidassa toimivalle synnytyspelkopoliklinikalle. Joskus on apua jo siitä, kun uskaltaa kertoa kokemastaan pelosta toiselle ihmiselle ja tietää, että apua on saatavissa.

Synnytyspelosta ja sen hoidosta voit lukea lisää täältä.

Sairaalamme synnytyspelkopoliklinikasta saat lisätietoa tästä linkistä.

Mitä synnytyskipu on ja kuinka sitä voidaan lievittää?

Synnytyskipu on luonnollista, merkityksellistä ja voimakasta kipua. Se valmistaa lastasi kohdunulkoiseen elämään. Kivun kokeminen on yksilöllistä. Etukäteen ei voi tietää, miltä kipu tuntuu ja kuinka siihen reagoi. Sairaalassamme on tarjolla seuraavat lääkkeelliset kivunlievitysmenetelmät: lihakseen pistettävät kipulääkkeet, epiduraalipuudutus, spinaalipuudutus, paraservikaali- eli kohdunkaulanpuudutus ja pudendaalipuudutus.

Lisätietoa aiheesta löydät mm. seuraavista linkeistä:

Yleistä synnytyskivun hoidosta

Kivunlievitys

Terveyskirjaston artikkeli synnytyskivusta

Sairaalassamme on tarjolla seuraavia lääkkeettömiä kivunlievitysvaihtoehtoja: lämpöpakkaus, aqua-rakkulat, jumppapallo, Tens-laite ja suihku. Hakeudu synnytyksen aikana niihin asentoihin, joissa sinun on helpointa olla.
Lisätietoa eri kivunlievitysvaihtoehdoista saat täältä.