SRV luovutti Novan KSSHP:lle aikataulun mukaisesti

Julkaistu 30.10.2020 klo 16.07

SRV Rakennus Oy luovutti tänään (30.10.2020) aikataulun mukaisesti Keski-Suomen Sairaala Novan kiinteistön viimeisetkin osat Keski-Suomen sairaanhoitopiirin hallintaan. Sairaala Novan rakennus on nyt rakentamisen osalta kokonaisuudessaan valmis.

Viimeisimpinä luovutettiin Sairaala Nova 1.-3. kerrokset, joissa on pääosin Jyväskylän kaupungin sekä erikoissairaanhoidon vastaanottotilat. Lisäksi tänään luovutettiin sairaalan 4. kerroksessa olevat tekniikan ja hallinnon tilat sekä pääaula ja ulkoalueet.

  • Yhteistyö SRV:n kanssa on ollut hyvää ja valittu urakkamalli osoittautui toimivaksi tähän erittäin vaativaan ja suureen rakennushankkeeseen. Kysehän oli tämän maakunnan historian suurimmasta julkisesta investoinnista, toteaa projektijohtaja Mikko Jylhä.

Nyt sairaalan varustelu, eri laitteiden käyttöönotto ja muutto voidaan aloittaa asteittain. Esimerkiksi laboratoriotoiminnot siirtyvät tuotantoon Novassa jo marraskuussa. Sairaalan on tarkoitus avata ovensa potilaille 19.1.2021.

Lähes puolet toteutuskustannuksista jäi Keski-Suomen maakuntaan

Sairaala Novan rakennushanke toteutettiin projektinjohtourakkana. Projektinjohtomallissa SRV:n vastuulle kuului rakentaminen ja taloteknisten järjestelmien toimitus.

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri vastasi rakennukseen ja sen järjestelmiin liittyvästä suunnittelusta sekä erillisjärjestelmien, kuten lääkinnällisten laitteiden ja ICT:n hankinnasta.

Vuonna 2016 alkanut Sairaala Novan rakennusurakka toi työtä 2100 henkilötyövuoden verran. Keski-Suomen maakuntaan jäi rakennusprojektin aikana erilaisten alihankintojen, palkkojen, palveluiden ja tavaroiden kautta noin 240 miljoonaa euroa. Summa on lähes puolet hankkeen kokonaiskustannuksista. 

Sairaala Novan rakennuskustannusten arvioidaan ylittyvän noin 10 %

Rakentamisen kokonaisbudjetti oli alun perin 411 M€. Kustannukset ovat nyt täsmentyneet ja ne tulevat ennusteen mukaan olemaan n. 452 M€. Ylitys on noin 10 % alkuperäisestä arviosta.

Rakentamisen kustannuksia nostivat mm. lisä- ja muutostyöt ja niiden vaatima suunnittelu sekä rakennuskustannusindeksin korotukset.  Kustannuksia lisäsivät myös mm. Novan tontilta löydettyjen, pilaantuneiden maiden puhdistuksesta aiheutuneet kustannukset, rakennusalan lakot sekä koronaviruksesta aiheutuneet lisäkustannukset.

Koko hankkeen budjetti, johon rakentamisen lisäksi oli laskettu myös lääkinnällisten laitteiden ja ICT -järjestelmien kustannukset, oli 498 M€. Nyt tarkennetussa kustannusennusteessa kokonaissummaksi tulee 552 M€.

  • Kustannusarvion ylitys huomioidaan sairaanhoitopiirin vuosien 2021-2024 taloussuunnitelmassa siten, että muutos ei vaikuta jäsenkuntalaskutukseen. Kuntien ei tarvitse tältä osin tehdä muutoksia omiin talousarvioihinsa tälle tai ensi vuodelle, toteaa sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen.

ICT -kustannuksissa on huomioitu jo ennakoivasti asiakas- ja potilastietojärjestelmän (Aster) toteutuskustannukset vuoteen 2026 asti.

Asiakas- ja potilastietojärjestelmä otetaan sekä KSSHP:ssä että kunnissa käyttöön, kun se on valmistunut. Valmistuttuaan järjestelmä tulee osin korvaamaan nykyiset käytössä olevat järjestelmät.  Uuden järjestelmän käyttöönoton etuna on, että sen jälkeen koko maakunnassa on yhtenäinen asiakas- ja potilastietojärjestelmä kaikille hyvinvointialueen soteammattilaisille. Tämä lisää laatua ja potilasturvallisuutta.

Lisätietoja:

Juha Kinnunen 040 567 5415

KSSHP:n johtaja

Mikko Jylhä 044 559 9929

Sairaala Novan projektijohtaja