Hyppää sisältöön
Keski-Suomen sairaanhoitopiiri

Ohjeita koronavirukseen liittyen

Jos epäilet koronavirustartuntaa, voit ottaa meihin yhteyttä tekemällä oirearvion Omaolo.fi-palvelussa, soittamalla omaan terveyskeskukseesi tai päivystysapuun, josta sinut ohjataan tarvittaessa jatkotutkimuksiin. Huomioithan myös, että olemme rajoittaneet sairaalassa vierailua tartuntojen ehkäisemiseksi. Ohjeet sairaalassa vierailuun. Lue lisää Jos epäilet koronavirustartuntaa-sivulta. Katso myös: Korona-tiedotus ja KSSHP:n alueen koronavirusepidemiatilanne ja annetut suositukset.

Vilinää vilskettä…

13.12.2017 klo 10.38 Marjukka Friman

Pian päättyvä vuosi on ollut kiireinen. Olemme rakentaneet Keski-Suomen Biopankkia useamman vuoden ajan ja tämän syksyn aikana toiminta on saatu hyvään vauhtiin. Biopankkia on viety eteenpäin yhdessä sairaalan eri yksiköiden sekä Jyväskylän yliopiston kanssa. Vuoteen on mahtunut monenlaisia haasteita, kiireisiä aikatauluja, uuden opettelua, mutta ennen kaikkea onnistumisia ja toiminnasta innostuneita ihmisiä.

Vuoden aikana biopankkitoimintaa on tehty tutuksi terveydenhuollon ammattilaisille, potilaille sekä terveys- ja lääketieteen tutkijoille. Biopankista on tulossa osa sairaalan toimintaa ja henkilökunta on tehnyt tärkeää työtä tiedon antamisessa ja biopankkisuostumusten saamisessa. Uusien biopankkinäytteiden kerääminen edellyttää potilaalta saatua vapaaehtoista allekirjoitettua suostumusta. Nyt tulokset alkavat näkyä ja allekirjoitettuja suostumuksia palautetaan biopankkiin kiihtyvällä vauhdilla.

Tarkoituksena ei ole jättää näytteitä varastoihin pölyttymään. Näytteitä ja niihin liittyviä tietoja hyödynnetään tutkimuksissa, joiden tavoitteena on kehittää diagnostiikkaa ja uusia hoitomuotoja. Lääketieteelliset tutkimukset tarvitsevat laajoja, laadukkaasti kerättyjä näytekokoelmia ja uusien lääkkeiden kehitys edellyttää tietoa tautien biologiasta ja lääkkeiden vaikutusmekanismeista. Siksi biopankkiin ei talleteta ainoastaan näytteitä. Todellinen tutkimuksellinen arvo perustuu näytteisiin liitettävistä tiedoista, joita voivat olla esimerkiksi diagnoosit, hoidot ja hoitojen vasteet. Näiden tietojen perusteella on mahdollista tutkia esimerkiksi hoitojen tehoa ja tavoitteena on päästä yksilöllisempään ja kohdennetumpaan hoitoon. Potilaille pyritään löytämään oikeanlainen hoito oikeaan aikaan. Biopankkiin talletettujen näytteiden ja tietojen avulla voidaan arvioida myös sairauksien esiintyvyyttä, analysoida nykyisiä hoitotuloksia ja päätellä, missä on onnistuttu ja miksi.

Itse vertaan biopankkitoimintaa usein verenluovutukseen. Näytteiden ja tietojen antamisesta biopankkitutkimukseen ei yleensä ole odotettavissa välitöntä henkilökohtaista hyötyä, mutta toivon, että tulevaisuudessa joku hyötyy minun näytteillä tehdyistä tutkimuksista.

Tämän kirjoituksen myötä haluan välittää kiitokset ja toivottaa kaikille rauhallista ja tunnelmallista joulun aikaa. Nyt on aika laittaa villasukat jalkaan, avata suklaarasia ja hellittää hetkeksi ennen tulevan vuoden kiireitä.

Marjukka Friman
Tuotantopäällikkö
Keski-Suomen Biopankki, KSSHP